Преди малко повече от десетилетие „Черен лебед“ на Дарън Аронофски направи стилно и смразяващо изследване на последиците от болната амбиция на балерината Нина и донесе „Оскар“ на Натали Портман. Няколко години по-късно „Камшичен удар“, вдъхновен от живота на своя създател Деймиън Шазел, ни разказа за Андрю и неговия челен сблъсък със садистичен ментор („Оскар“ за поддържаща роля на Дж. К. Симънс), който едновременно го саботира и вдъхновява по пътя към музикалното съвършенство. Историите за отчаяния копнеж по успеха и перфектното овладяване на занаят, изкуство или спорт са наистина опияняващи, ако с тях се заеме режисьор, който знае как да изгражда напрежение и едновременно с това да го доведе до задоволителна кулминация.

Подобен тип сюжет ни е забъркала младата американка Лорън Хадауей в предстоящия ѝ дебют „The Novice“, състезавал се в престижната програма на тазгодишния Tribeca Film Festival, където бе отличен в цели три категории – най-добър американски филм, актриса и операторско майсторство. Историята ще ни срещне с първокурсничката Алекс (Изабел Фърман), решена на всичко да бъде най-добрата в отбора по гребане, отблъсквайки хората около себе си с обсесивното си поведение. Според официалния синопсис и тук реални събития от живота на режисьорката са в основата на разказа, което е супер предпоставка за истинност, дълбочина и качествено зрелище.

Пот, сълзи и кръв! Алекс съвсем спокойно може да си съперничи с Андрю от „Камшичен удар“ по фанатизъм и това определено е комплимент. Тъмната тоналност и злокобният саундтрак допълват стилната визия и резултатът е гъделичкащо напрегната атмосфера. Препоръките към героинята да се успокои и да не съди другите, които са избрали да имат личен живот, са налице и тук, но естествено остават глас в пустиня. Актьорските изпълнения изглеждат чудесно и обещават безкомпромисно представяне не абсолютен физически и ментален срив. Видяното ни вдъхва доверие – този психотрилър с полъх на Аронофски, Шазел и Финчър автоматично влиза в списъка със задължителни заглавия. Освен талантливата Фърман във филма ще видим още американския модел Дилон, Кейт Дрюмонд, Джонатан Чери, Ейми Форсит, Джени Рос и др.

Представяме ви и официалния плакат:

FEgzhLlVkAMafpT

Премиерата на „The Novice“ ще бъде на 17 декември в избрани кина и онлайн.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *