Когато говорим за военни продукции и то особено такива за Втората световна война, в главата ни не изниква единствено Спасяването на редник Райън. Филмите за Втората световна са множество и изключително разнообразни, не всички са изпълнени с екшън сцени и дори не всички са особено сериозни и нагнетяващи. Днес ще говорим за проект, който вероятно ще е от най-стандартния тип, но със сигурност не от особено приповдигнатите.

Джеймс Вандербилт ще режисира, продуцира и адаптира сценария за предстоящия филм Nuremberg, базиран върху книгата The Nazi and the Psychiatrist на Джак Ел-Хай. Ел-Хай е журналист и автор, занимаващ се най-вече с исторически медицински случаи, а конкретно тук е описал невероятната история на психиатъра д-р Дъглас Кели, който е изпратен да интервюира заловени нацисти, за да провери дали те са в състояние да бъдат съдени във всеизвестните Нюрнбергски процеси. Кели обаче застава лице в лице с един от най-високопоставените нацистки генерали Херман Гьоринг, което се превръща в среща, белязваща живота и на двамата.

В допълнение, нещото, което най-много хваща интереса ни в обявлението на този проект, е актьорският екип. Рами Малек ще изиграе психиатъра Дъглас Кели, Ръсел Кроу ще бъде Гьоринг, а Майкъл Шанън ще влезе в ролята на съдията от Върховния съд Робърт Джаксън, който е предвождал процесите. Това е комбинация, която едновременно ни е адски любопитна, но и виждаме толкова много варианти за крах, че чак имаме усещане за някакъв проект-лотария – еднакво вероятни са както триумфът, така и провалът. Майкъл Шанън е страхотен, той слабо няма и винаги бихме го гледали. Рами Малек обаче колкото пъти сме го харесвали, толкова пъти и не сме, а Ръсел Кроу е истинска легенда, но понякога се подхлъзва в правенето на смехотворни акценти, вместо да играе, а ни се струва, че нацистки офицер е благоприятна почва именно за акцент, който надделява над всичко останало.

Въпреки някои притеснения обаче, смятаме, че в най-добрия си вариант, Nuremberg може да бъде не просто обещаващ, а изключително стойностен проект, който представя сложни хора в цялата им комплексност. Вероятно голяма част от отговорността ще падне именно върху раменете на сценарист-режисьора Джеймс Вандербилт, към когото също имаме смесени чувства – той е автор на любимия ни и перфектен Зодиак, но и на „шедьоври“ като Денят на независимостта: Нова заплаха и цели два Murder Mystery филма на Адам Сандлър. Животът е разнообразен и в това му е красотата.

Nuremberg ще започне снимки в Будапеща през февруари 2024г и ще се ослушваме за новини за него вероятно около наградния сезон.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *