Всички запознати с творчеството на Ник Кейв знаят, че той е един изключително нестандартен и уникален артист със специфично присъствие и стил. Той също така не е просто музикант, но и визуален артист и поет и писател и сега разбираме за проект, който ще адаптира една от книгите му.

Книгата на Кейв Смъртта на Бъни Мънро (The Death of Bunny Munro) разказва за продавач на козметика на средна възраст, чийто живот се променя изведнъж сред множество трагедии. Книгата обаче е не просто драма, а по-скоро мрачна комедия, която търси провокацията и шок-фактора у читателите си.

Не се учудваме, че именно страхотния Мат Смит е решил да се заеме с адаптацията на романа като ще поеме главната роля, но ще се подвизава и като продуцент на подготвяния лимитиран шестепизоден сериал. Мат Смит изгря на сцената като винаги веселата единадесета версия на Доктора, но оттогава играе все герои, които по-скоро клонят, ако не отявлено към злодейското, то определено към манипулативното и подмолното. Особено след като сме го гледали като Деймън Таргариен, където имаше меко казано плашеща връзка с племенницата си и като опасно седуктивния Джак в Последна нощ в Сохо, веднага можем да си го представим и в титулярната роля на нарцистичен сваляч в този нов проект.

Адаптираният сценарий на Смъртта на Бъни Мънро е дело на Пийт Джаксън (Somewhere Boy), а режисурата е поета от Изабела Еклоф, работила по Servant на М. Найт Шамалан, както и филми като Holiday и Kalak.

Самият Ник Кейв изглежда доста доволен от това, че книгата му ще получи екранизация, съдейки се по следното изказване:

Най-накрая някой с куража да се заеме с този безбожен разказ. Много се радвам, че Sky и Clerkenwell Films вдъхнат живот на Бъни и не мога да си представя по-подходящ човек, който да го изиграе, от Мат Смит.

За момента официална дата за старт на снимките не е обявена, защото още не е избран млад актьор, който да изиграе Бъни Младши. Със сигурност обаче ще следим развитието на проекта оттук нататък.

Ето го и официалният синопсис на книгата:

Двaйcет гoдини cлед poмaнa cи „И мaгapетo видя aнгелa“ (и деcет cлед пoявaтa му нa бългapcки), Ник Кейв oтнoвo пpoвoкиpa cвoите пoчитaтели кaтo paзкaзвaч. Toй пpoдължaвa тъpcениятa cи в дълбините нa мpaчнoтo и тoзи път ни paзкaзвa иcтopиятa нa Бъни Мънpo – нapциcтичен тъpгoвец нa кoзметични пpoдукти, caмoзвaн пpелъcтител, внезaпнo oкaзaл cе и caмoтен poдител. Пътешеcтвиетo нa Бъни към негoвaтa cмъpт ни paзкpивa един едвa дoкocвaщ pеaлнocттa cвят, изпълнен c хaлюцинaции, нaтpaпчиви миcли, фpaгментapни женcки oбpaзи. Читaтелят cе люшкa oт пълнo oтвpaщение към геpoя дo иcкpенo cъчувcтвие и oбpaтнo.

Незaвиcимo дaли бopaви c нoти или c думи, мaгнетичният Ник Кейв въpви пo нaй-кpaткия и oпуcтoшителен дo бoлкa път към cъpцaтa нa cвoятa публикa.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *