Споменът за Ричард Чембърлейн и легендарния Тоширо Мифуне като Анджин-сан и Торанага-сан е останал в миналото, отдалечен на повече от четири десетилетия. За няколко поколения млади киномани срещата със средновековна Япония, нейните традиции и конфликта с вечно алчните за територии и религиозно просветителство европейци се случи през 80-те години именно благодарение на петте епизода на телевизионната адаптация на романа „Шогун“, преди да имат възможност да прочетат творбата на Джеймс Клавел. Сериалът е създаден пет години след появата на книгата, като авторът ѝ участва и в писането на сценариите, и в продуцентския екип, и получава три награди „Еми“ и три „Златни глобуса“ – за изпълненията на Чембърлейн, Йоко Шимада (в ролята на Марико-сан) и за най-добра телевизионна поредица.

Чудесно е, че идва моментът, в който текстът на Клавел трябва да получи своя нов прочит и с тази непосилна задача са се заели екипите на FX и Hulu, които са готови с разпространението на новия Шогун (Shōgun).

Въодушевени сме не само защото сме влюбени в културата и традициите на Изтока, но и защото развитието на мащабните, високопрофилни телевизионни продукции в последните години гарантира чудна възможност разказите, сътворени със слово, да се сдобият с образи, които да бъдат вдъхновяващи и за съвременните поколения. Видянато доказва, че за ролята на Торанага-сан няма по-подходящ актьор от ветерана Хироюки Санада, когото добре познаваме от Последният самурай, Убийствен влак, Върколакът на Джеймс Манголд, Mortal Combat: Филмът, Army of the Dead, Западен свят. Макар все още да изпитваме известни резерви към Козмо Джарвис (The Shadow of Violence, Lady Macbeth), ще гледаме неговия Анджин-сан с непредубеден поглед. В ролята на Марико-сан ще видим новозеландската актриса Ана Саваи (Наоми в Pachinko) и певица (участвала в японската версия на Spice Girls – Faky, между 2013 и 2018 година).

За всички незапознати със сюжета на Шогун припомняме, че действието се развива в XVII век и проследява битката на Торанага-сан срещу обединилите се негови врагове от Съвета на регентите. Междувременно на японския браг корабокрушира англичанинът Джон Блекторн, който променя всичко в тази консервативна общност, но и самият той претърпява впечатляваща трансформация.

Сценариите на десетте епизода, създадени за FX, са дело на Рейчъл Кондо и Джъстин Маркс, като Маркс е шоурънър и изпълнителен продуцент, а продуцент е самият Хироюки Санада. В актьорския екип са добре познати и уважавани японски актьори като Таданобу Асано, Хирото Канаи, Такехиро Хира, Моика Хоши, Токума Нишиока, Шиносуке Абе, Юки Кура, Фуми Никайдо. Отговорностите на изпълнителните продуценти се поделят между сценаристите на поредицата, Микаела Клавел, Едуард Л. МакДонъл и Майкъл де Лука.

Премиерата на новия Шогун (Shōgun) е предвидена за 24 февруари 2024 година, само месец преди 90-ия рожден ден на Ричард Чембърлейн.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. В момента чета „Шогун“, невероятна книга. Чудих се, що не са направили съвременен сериал по нея..а те го направили хората. Всичко изглежда чудесно, но…има едно голямо НО – тоа мухльо който са го избрали за Блакторн изглежда супер не на място. Ужаст! Дано не съм прав, но имам усещането, че яко ни ще вади от филма.

  2. римейк след римейк, и след него друг…само да не посегнат на „Рицаря на бялата дама“ гадовете!