Утре, 6 октомври, от 22:00 часа по Epic Drama дебютира хитовия сериал Змията (The Serpent) – задъхано преследване на смъртоносен хищник, което изпитва решимостта на преследвачите му да разкрият престъпленията му. Действието отвежда зрителите на мрачно пътуване из най-усойните кътчета на човешката психика като се впуска в ума на известния сериен убиец Чарлз Сображ и проследява неговото международно преследване и арест. 

Сображ е френски гражданин, извършител на поредица от убийства през 1970-те години в Югоизточна Азия. Неговите жертви са предимно западни туристи. Наричан е също „убиецът на бикини“, „разцепващият се убиец“ или „Змията“. Последното название придобива поради способността си да адаптира външния си вид, за да избегне разпознаване и ареста.

Банкок през 1975 г. Чарлз Сображ (Тахар Рахим, A Prophet, The Mauritanian) е крадец и измамник, който се представя за търговец на скъпоценни камъни. Той примамва предимно млади туристи, пътуващи по „азиатския маршрут на хипитата“, като безмилостно експлоатира тяхната наивност, взима парите и паспортите им, а накрая – и живота им.

Когато Херман Книпенберг (Били Хаул, Dunkirk, Star Wars: The Rise of Skywalker) – младши дипломат в нидерландското посолство в Банкок – започва да разследва изчезването на двойка от Нидерландия, той случайно се натъква на сложната мрежа от престъпления на Сображ.

Всичко започва с две деформирани изгорени тела. По-висшестоящи от Херман, за съжаление – решават, че става въпрос за типична история с хипита, които сами са си навлекли неприятности. Херман Книпенберг приема случая присърце, обаче, и започва собствено разследване, което отприщва серия от събития, превръщащи го в главния преследвач на Сображ.

Чарлз се представя на търговеца за скъпоценни камъни Ален Готие. Използва чара си, за да примамва странстващи туристи в апартамента си в Банкок, където прави шумни партита и извършва престъпленията си заедно със своите верни съучастници – приятелката му от френско-канадски произход Мари-Андре Леклерк (Джена Колман, Victoria, Captain America: The First Avenger) и последователя му с индийски корени Аджай Чоудхури. Сображ се сприятелява с гостите си, а след това ги упоява и ограбва.

Херман се вманиачава по случая – той привлича „Комитет за действие“, който събира доказателства, които да вкарат Сображ в затвора. В този „комитет“ влизат здраво стъпилата на земята съпруга на Херман, Анджела (Ели Бамбър, The Trial of Christine Keeler), малко грубоватият парламентьор от белгийското посолство Пол Сиймънс (ветеранът Тим Макинърни, Notting Hill, Game of Thrones) и съседите на Чарлз и Мари-Андре, младата двойка Надин и Реми Гир, които първоначално са очаровани от приятелството със Сображ, но бързо успяват да осъзнаят колко ужасни неща се случват в апартамента му.

Благодарение на усилията на Хeрман и съмишлениците му, Сображ и неговите съучастници стават главни заподозрени в редица неразрешените случаи с убийства на млади западни туристи, пътували в Индия, Тайланд и Непал. Измъквал се многократно от хватката на властите, Сображ се превръща в най-търсения човек и има заповеди за арест на три различни континента. Той няма намерение да бъде заловен и се впуска в убийствена авантюра по света. Херман Книпенберг, обаче, е решен да го хване и да постигне справедливост за жертвите му и семействата им.  

Кой е Чарлз Сображ?

Чарлз е роден като Hatchand Bhaonani Gurumukh Charles Sobhraj на 6 април 1944 г. Баща му Sobhraj Hatchard Bavani е индийски синди, а майка му е виетнамка. Родното му място е Сайгон, Виетнам. Родителите му нямат брак, а баща му ги изоставя. Майка му има друг мъж – французин, армейски лейтенант, дислоциран в Индокитай. Чарлз е осиновен от него, но е пренебрегван; двойката има други деца.

Чарлз започва да извършва дребни престъпления и първата му присъда е през 1963 г. В затвора успява да води пищен живот, като подкупва охраната. Сприятелява се с хората от висшето общество на Париж, а също и с престъпния свят. Извършва измами и кражби и през 1970 г. избягва със съпругата си Шантал Компаньон в Мумбай през Източна Европа. Извършва кражби на автомобили и контрабанда и е арестуван през 1973 г.

През следващите две години бяга и се укрива в страни като Гърция и Турция – с откраднати паспорти. Брат му Андре е заловен, а Чарлз успява да избяга и този път заминава за Тайланд, представяйки се за продавач на скъпоценни камъни. Там негови партньори стават приятелката му Мари Андре Леклерк и индиецът Аджай Чоудхури, които му помагат в грабежите и убийствата.

Змията получи възторжени оценки от критиката във Великобритания, която го окачествява като „Шедьовър, който ще ви държи в напрежение“ (The Guardian) и „Задължителен за гледане от всеки, очарован от най-мрачните кътчета на човешката природа“ (The Telegraph), докато изпълнението на актьора Тахар Рахим (A Prophet, The Mauritanian) като Чарлз Сображ е оценено като „Абсолютно хипнотизиращо“ (The Independent). 

Змията (The Serpent) дебютира по Epic Drama в 22:00 часа на 6 октомври. Обсебващата поредица в 8 части ще се излъчва в петък от 22:00 часа с повторение в неделя от 23:30 часа.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *