Ако сте запознати с него само от обирджийския филм Вдовици, Оскаровия хит 12 години робство или амбициозния телевизионен проект Small Axe, то сигурно не знаете, че корените на Стив Маккуин са в експерименталното британско кино на 90-те. Той започва кариерата си като визуален артист, правещ авангардни арт инсталации за галерии, често заигравайки се с историческата значимост на филмовата лента и силата на изображенията в политиката. Откакто направи игралния си дебют Hunger през 2008, Маккуин не е отделял особено много внимание на някогашната си страст, но тази година това най-накрая се променя.

Occupied City, дебютирал на тазгодишния фестивал в Кан, представлява четиричасов документален филм, чиято експериментална структура примесва кадри от съвременните улици на Амстердам с глас зад кадър, разказващ за военни престъпления, извършени на същите адреси по време на нацистката окупация на града през Втората световна война. Маккуин се опитва да прави паралели между възхода на тогавашния тоталитарен режим и днешните крайно десни движения, които той вижда като есенциален модерен проблем.

A24 споделиха кратък, интригуващ тийзър за филма, който ни дава по-добра представа как ще си влияят различните му елементи:

Occupied City е базиран на документалната книга Atlas of an Occupied City, Amsterdam 1940-1945 на Бианка Стигтър, която е съпруга на Маккуин. Той снимал над 36 часа кадри, документиращи описаните в книгата локации, и оформил от тях едно огромно творение, което би трябвало да бъде от интерес за феновете на режисьора. Всичко в този творчески подход ни звучи интригуващо и макар и да се колебаем, дали филмът ще намери сърцето си по време на експерименталните си четири часа, винаги сме склонни да обърнем внимание на нещо толкова любопитно.

Occupied City е режисиран от Стив Маккуин по книгата на Бианка Стигтър. Мелани Хаймс дарява гласа си като разказвач.

Премиерната дата е 25 декември, само в кината.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *