Без съмнение сме фенове на Джон Ву. В ранните му хонконгски филми, както и в Холивудските му спектакли от 90-те има неизличимата искра на нещо специално, което малко режисьори са успявали да пресъздадат в екшън жанра. Но въпреки това смятаме, че времето, в което Ву е беше релевантен за времето си, отдавна изтече. От незнайно колко години той не е имал значителен, интересен филм и сме склонни да вярваме, че е изгубил нюха си за експресивен, оперен екшън. А може би просто ние сме се променили и модерната киноиндустрия няма място за неговите предложения.

Във всеки случай, гледайки трейлъра на Silent Night, новия филм на Ву след 6 години отсъствие, любопитството ни бързо бе удавено в разочарование, че гледаме някогашен майстор, който пропада в дълбините на собствените си копия. Вижте.

Освен че естетиката е болезнено суха и бездушна, основният ни проблем е Джоел Кинаман, който участва в главната роля като отмъстителен баща, загубил говора си и обикалящ с по два пистолета, готов да премаже генеричните злодеи. Кинаман честно казано никога не е имал интересно за нас присъствие на екран, основно сваляйки нивото на така или иначе средняшки филми, така че не разбираме защо Холивуд от години се опитва да ни го пробута. Silent Night изглежда като повишен b-movie, достоен повече за посредствеността на звездата си отколкото за талантите на режисьора си. Почеркът на Джон Ву си личи, естествено, но стилът му така или иначе се усеща в повечето модерни екшън филми. В завръщането си в Холивуд след 20 години, той сякаш е направил просто излишно копие на днешните екшън трендове, тоест копие на копие на себе си. Доста жалко.

Официалният синопсис, за съжаление, разкрива точно колко ключов ще бъде Кинаман към успехът на филма:

Тази жестоката история за отмъщение разказва за измъчен баща (Кинаман), който става свидетел на смъртта на малкия си син, попаднал под кръстосан огън на престъпна банда в навечерието на Коледа. Възстановявайки се от рана, която му отнема гласа, той превръща отмъщението в мисията на живота си и започва мъчителен тренировъчен режим, за да отмъсти за смъртта на сина си. Изпълнен с характерния стил на Ву, Silent Night дава ново определение на екшън жанра с напрегнато, нон-стоп вълнуващо повествование.

С почти никакъв диалог през целия филм (откъдето идва и заглавието на филма, съчетано с обстановката на Бъдни вечер), Silent Night е в известен смисъл съвременен ням филм – смесвайки елементи от A Quiet Place, Peppermint, Drive – в едно безумно, неочаквано, завладяващо преживяване. Ву, майсторът на екшъна, демонстрира силно емоционалните актьорски умения на Кинаман и умело балансира завладяващата основна семейна история, преди да се впусне във вихъра на бойни сцени с пистолети и преследвания с коли в стил Бързи и яростни.

Фактът, че самият синопсис ни рекламира приликите с други филми не ни обнадеждава, но пък трябва да признаем, че идеята за екшън без диалог ни звучи добре. Кой знае, може пък Silent Night да се окаже развлекателен, trashy трилър. Няма да отпишем Ву изцяло, преди да сме го гледали.

Silent Night e режисиран от Джон Ву (Face/Off, Hard Boiled, The Killer) по сценарий от Робърт Арчън Лин. В ролите участват Джоел Кинаман (The Suicide Squad, RoboCop), Каталина Сандино Морено и Кид Къди.

Премиерата е 1 декември по кината. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Малоумен филм. По едно време единствената причина да не го спра и все пак да го догледам, беше да видя докъде стига бездарието на Ву 😀