Темата за емигрантството е болна тема за българите вече 25 години и поредният ни филм, който ще се занимава с темата се нарича Аромат на липа. Заснетата в САЩ американско-българска продукция е пълнометражен дебют за режисьорката Цветана Сиси” Денкова и предлага „топъл и човешки поглед към универсална история свързана с трудностите, сполуките, изпитанията, провалите и надеждите на живота в чужбина“.

Аромат на липа разказва историята на Стефан, който пристига в Мемфис, в САЩ, с чисто нова зелена карта, със своята американска мечта и с идеята бързо да изпрати пари на майка си в България. Среща се с Дима и Георги, които са домакини и своеобразни тартори на малко общество от български имигранти в Америка. Взаимоотношенията между всички тях пораждат неминуемите комедийно-драматични ситуации. Докато Стефан се опитва да си намери хубава работа и да се адаптира в Америка, историята ни среща и с вълненията и характерите на други гастарбайтери от България.

Аромат на липа е личната история на Сиси Денкова, която емигрира като дете в Америка, за да се превърне в артист и режисьор на филм с „едновременно характерно, но и универсално послание“. Обещанието е, че Аромат на липа е „киноистория, с която зрителите имат възможност да възприемат драмата през усмивка, а комедията през драматизма на ситуацията“ и че носи „онзи заряд на спомени, носталгия и емоции, който свързва хора и пространства на различни континенти“.

Дали филмът ще изпълни високите заявки предстои да разберем този петък в кината, а за финал може да видите и два постера. 

Режисьор на Аромат на Липа (Scent of Linden) е Цветана „Сиси” Денкова, по сценарий на Джордан Трипиър. Оператор еПаола Трулин, а музиката е дело на Джонатан Кърксий. В ролите са Иван Бърнев, Албена Колева, Тончо Токмакчиев, Йоана Буковска-Давидова, Албена Михова, Иван Петрушинов, Рени Врангова,Георги Златарев, Мария Бобева, Ивайло Димитров и др.

Премиерата е на 27 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *