Поредица от прожекции „Светът такъв, какъвто е“

Малко живи същества са по-подходящи за танц с камерата и кино естетиката от дивите котки. Яркото и гъвкаво доказателство за тази теза се намира в документалния хит Снежната пантера, който идва на кино в България този петък, 29 септември, от 18:30 часа в зала „Славейков“.

В сърцето на високите тибетски плата, фотографът Венсен Мюние въвлича писателя Силвен Тесон в издирване на снежната пантера. Инициира го в изящното изкуство на причакването, в разгадаването на следите и търпението, необходимо за да се зърне животното. Прекосявайки обитаваните от невидимо присъствие върхове, двамата мъже водят диалог за мястото на човека сред живите създания и ознаменуват красотата на света.

Филмът е част от програмата на Френския институт в България Светът такъв, какъвто е. Селекцията продължава в събота 30 септември, 19:00 часа с прожекция на В нощта на 12-ти на Доминик Мол с Бастиен Буйон, Були Ланерс и Тео Шолби

Снежната пантера

Ето го и сюжета: „Сред следователите от криминалната полиция се говори, че всеки има престъпление, което го преследва. В някакъв момент полицаите се натъкват на случай, който ги наранява повече от останалите, без винаги да знаят защо.
Младият и амбициозен Вивес току-що е назначен за ръководител на криминалния отдел в Гренобъл, когато на бюрото му попада случаят с убийството на Клара. Вивес и екипът му разследват сложния живот и отношения на Клара, но това, което започва като професионално и методично потапяне в живота на жертвата, скоро се превръща в натрапчива мания.“

Поредицата продължава до осми октомври. Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *