Прожекции в зала „Славейков“

Ваканцията отплува, време е за качествено кино и потапяне в света на подвижните картини и историите, които остават в сърцето и съзнанието. Между 8-ми септември и 6-ти октомври, Френският институт в България представя програма, посветена на днешните реалности. Една селекция от дръзки и своеобразни творби, отправящи реалистичен и нелицеприятен поглед върху заобикалящия ни свят (политически комбинации, икономическа нестабилност, международни заговори, насилие, природни бедствия, изчезване на животински видове), като едновременно ни подканват да вникнем в интимните реалности: скритите дълбоко в нас пороци – ревност, скъперничество, обсебване, пристрастяване… Дълбоко проникване в емоциите! В зала „Славейков“!

Програмата включва и две специални прожекции, на 16-ти септември, по повод Европейските дни на наследството с „Нотр дам“ гори“ на Жан-Жак Ано и, на 23-ти септември, филмът „Атлантик бар“ на Фани Молинс, избран в сътрудничество с Фестивала Sofia Documental за документално кино с фокус върху човешките права, чието четвърто издание ще се състои между 18-ти и 25-ти септември.

Всички филми са със субтитри на български език. Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

На 8 септември, 18:30 ч. прожекцията е „Компромат“ на Жером Сал, с Жил Лелуш, Джоана Кулиг и Михаил Горевой. Матьо, общителен и всеотдаен дипломат, приема служба в Иркутск. Надява се, че промяната ще се отрази добре на семейството му и трудния брак. Матьо организира културни събития в подкрепа на творческото изразяване, но така се озовава в противоречие с местните власти. Обвинен в ужасно престъпление, скоро разбира, че някой е изфабрикувал дело с Федералната служба за сигурност на Русия. Арестуван, затворен и изолиран, Матьо няма към кого да се обърне: да се защити е невъзможно, а френските власти са безпомощни… изглежда няма друг избор, освен да бяга…

В събота 9 септември, 19:00 ч. е време за „Обещания“ с разкошната и неподражаема Изабел Юпер. Кметица на градче от предградията на Париж, Клеманс води, заедно с шефа на кабинета си Язид, ожесточена битка, за спасяването на квартал Бернарден, затънал в мръсотия и завладян от „продавачи на сън“- незаконни наемодатели на необитаеми жилища. Това е последната й битка преди да предаде щафетата на следващите избори. Но отправената към Клеманс покана да заеме министерски пост поставя под въпрос всичките й планове. Ще успее ли да се раздели с града, да напусне близките си и да удържи на обещанията си?

Другата седмица, в петък 15 септември, 18:30 ч. е прожекцията на „Брат и сестра“ на Арно Деплешен с Марион Котияр, Голшифте Фарахани и Мелвил Пупо. Брат и сестра прекрачили петдесетгодишна възраст. Алис е актриса, Луи е поет, бивш преподавател. Алис е намразила брат си преди повече от двадесет години. Когато Луи я среща случайно на улицата, тя не го поздравява и се отвръща от него. Братът и сестрата по принуда се виждат след смъртта на родителите им.

Брат и сестра“ е история на една братоубийствена война, добила митични измерения, в които семейството играе роля на приемник на всички потиснати огорчения. Ненавистта, която Луи и Алис изпитват един към друг, е и споделено чувство, което ги „обвързва“, стимулира и води включително до самоунищожение

Прожекциите продължават до осми октомври. Ще ви срещнем с другите филми в програмата в следващи публикации. Приятно гледане!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *