Хора, които никога не са имали досег с комунизма, не могат да си представят начина, по който се „промиват мозъци“ в тоталитарните общества – това става системно, методично, още от детските години. Невероятно е, че в XXI век все още могат да съществуват държави, в които култа към избрани (партийни) личности, забраната на достъп до информация и на индивидуалност са основата, върху която се изгражда съществуването на милиони хора. Фактически те се превръщат не в нормални човешки същества, а в елементи на една гигантска машина, подобна на кошер или мравуняк – извършват се рутинни движения, които поддъжат живота на целия организъм, но хората в съответната страна живеят в страх и безнадеждност.

Филмът Beyond Utopia, представен премиерно в програмата на Сънданс през януари, е документална творба, запечатала реалността в Северна Корея – държава, в която рядко могат да влязат „чужди елементи“ или да намерят спасение с бягство хора, родени в рамките на този тоталитарен режим.

Неслучайно наградата на публиката в Сънданс е присъдена именно на документалния филм на продуцентката и режисьор Мадлин Гавин, която успява да конструира разказа от уникални кадри, голяма част от които са заснети лично от участниците в събитията. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

На какви рискове са способни хората, които се стремят към свободата си?! Beyond Utopia е изпълнена с напрежение, поразяваща картина на реалността в Северна Корея – една от териториите с най-сериозен потиснически режим към своите поданици, която ги принуждава да вярват, че живеят в „рая на земята“. В центъра на историята е един смел пастор – божи човек, който е приел за своя мисия желанието да помогне на една майка да се срещне отново със сина си, когото е била принудена да изостави, и на едно семейство да заживеят отново заедно, след като са потеглили на изключително опасно пътешествие към враждебните планини на Китай през югоизточна Азия… Да напуснеш страната си, когато тя е Северна Корея, означава да се срещнеш с невъобразими опасности – но тези хора поемат риска. Завладяващ и изключително вълнуващ, награденият филм на Мадлин Гавин среща зрителите с хора, които се опитват да избягат от една кошмарна реалност, рискувайки дори живота си. Beyond Utopia е уникално, трогателно, незабравимо филмово преживяване.

Документалният филм ще има специално премиерно представяне с прожекции в рамките на две вечери – 23 и 24 октомври, след което предстои да бъде обявено и разпространението му в избрани щатски кина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *