Дес e приковаващ портрет в три части с отличения британски актьор Дейвид Тенант(широко известен с ролите си в Dr Whoи Broadchurch, а на нас – любим дявол от любимияGood Omens), който дебютира поEpic Drama в Централна и Източна Европа на 15 септември. Създаден по действителни събития, Дес се впуска в ума на прословутия сериен убиец Денис Нилсън – „Дес“, като отвежда зрителите на мрачно пътешествие през заплетеното разследване, което в крайна сметка води до ареста му.

Действието на минисериала се развива в Лондон от 1980-те като прецизно проследява търсенето на справедливост от страна на детективите, които разследват хладнокръвния убиец. Разкривайки пласт след пласт играта на котка и мишка между Нилсън и полицейския екип, филмът показва как престъпникът е изправен пред правосъдието, а случаят изпраща шокови вълни сред цялото общество и оставя ярък отпечатък в криминалната история.

Изпълнението на Дейвид Тенънт като Денис Нилсън е изключително и слага венец на кариерата му (вижте списък с наградите му накрая). За да се подготви за ролята, актьорът гледа записи на интервюта с истинския Нилсън, както и чете много от записките му, направени в затвора. Превъплъщението на Тенънт е оценено високо заради дълбочината, сложността и способността му да улавя неспокойната същност на характера на Нилсън.

Кой е Денис Нилсън?Роден е на 23 ноември 1945 г. във Фрасенбург, Обърдийншайър. На 14 години става кадет във военните сили и по-късно е обучаван за ръководен пост в армейския корпус по продоволствията. Приключва 11-годиншната си армейска кариера с чин ефрейтор през октомври 1972 г., след което минава през множество работни места, включително като офицерв градската полиция за година – до 1973 г.

Ужасяващата поредица убийства на Нилсън се случва между 1978 г.и 1983 г., като целта му са най-вече млади мъже, които среща в барове, на улицата и на обществени места. Прославя се като „милостивия убиец“, тъй като предлага на жертвите си храна и място, където да отседнат за нощта, като по този начин ги примамва в жилището си в северен Лондон, преди да ги умъртви.

Нилсън е арестуван през февруари 1983 г., когато полицията открива, че отточните тръби на сградата, в която живее, са задръстени с човешки останки. Той е убил най-малко 12 души, но при ареста си дава самопризнания за 15 или 16 жертви.

Месеци по-късно, Нилсън признава, че си е измислил три от жертвите, което и до ден днешен оставя полицията в недоумение за точния брой на жертвите му. На 4 ноември 1983 г. той е осъден на доживотен затвор, с възможност за предсрочно освобождаване след не по-малко от 25 години. Умира на 12 май 2018 г., на 72-годишна възраст.

Минисериалът Дес е преди всичко страхотно актьорско олицетворение на Дейвид Тенант като масовия убиец Денис Нилсън.Както, разбира се и разказ, който задълбава в най-мрачните кътчета на човешката душа.

Смразяващият портрет на Денис Нилсън допълва колекцията на Epic Drama от серийни убийци по действителни случаи, сред които е и Реджиналд Кристи, изигран от Тим Рот в почти непоносимо тягостния „Рилингтън плейс“. Съвсем скоро предстои среща и с… The Serpent, но повече затова ще научим когато му дойде времето. За програмата на Epic Drama канала посетете www.epicdrama.bg.

Дес (Des) дебютира по Epic Drama в цяла Централна и Източна Европа на 15 септември в 22:00 часа.

Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *