С приближаването на есента настъпва времето за разпространение на заглавията, които са привлекли вниманието на кинокритиката в програмата на престижния фестивал в Кан. Един от тях е Close Your Eyes (Cerrar los ojos)на испанския режисьор Виктор Ерис. Филмът е първата пълнометражна творба на 83-годишният режисьор след близо 30-годишна пауза, в която той участва със свои фрагменти в омнибуси и работи по късометражни проекти.

Духът на миналото възкръсва в Close Your Eyes – драматична история за режисьор в „златна“ възраст, който се заравя в спомените си, в търсене на изгубени моменти щастие и вдъхновение.

Премиерата на Close Your Eyes в Кан не е съвсем безпроблемна – широко се критикува тричасовата продължителност на филма, представянето му извън конкурсната програма, както и личния бойкот на прожекциите от страна на режисьора. При все това отзивите на авторитетните медии във Франция, които не се отказват от анализ на филмовите творби, въпреки липсата на интерес към задълбочени текстове, са възторжени – както може да се види в последните кадри на трейлъра.

След представянето на Close Your Eyes в Кан и в програмата на нюйоркския филмов фестивал, разпространението му във Франция ще започне от 16 август, а в Испания е предвидено да тръгне на кино от 29 септември 2023 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *