Нов филм на Роман Полански?! Интересно, нека да видим какво е сътворил! И няма проблем да бъде представен във Венеция – както вече споменахме по повод новината за филма на Уди Алън, творческият директор на фестивала Барбера не вижда причина да се отказва от присъствието на двама режисьори, около които може и да има основателни/неоснователни обвинения, но с годините те са доказали своите умения в киното – и нали е важно новите им филми да се срещнат с публиката?! Нищо чудно да се появят в коментари на кинокритици, като заглавия на една-две публикации на международни медии, които имат склонност към търсене на сензации и/или скандали, и светът да забрави за тях.

Сега обаче е време да видим първи откъс – композиция в един кадър, с който Полански и продуцентите му са решили да промотират неговия нов филм The Palace:

Действието в The Palace се развива в навечерието на Нова година – не коя и да е, а онази прочута 2000, която – макар фактически да е последната година от ХХ век, беше възприемана навсякъде като начало на новото хилядолетие. Обещанието е за черна комедия – може би се долавя намек за това от начина, по който се раздават „командите“ за подготовка на вечерното парти в свръх-богаташкия дворец в Гщаад, Швейцария.

Ето какво гласи официалният синопсис:

Съществува един разкошен замък, създаден в началото на ХХ век от тайнствен архитект – замъкът се намира в планините на Швейцария, в една снежна долина. Това е хотелът „The Palace“ (Дворецът) – сграда с готическа и приказна атмосфера, в която богати, разглезени и прочути гости от цял свят се събират, за да посрещат всяка следваща нова година.
На 31 декември 1999 година, в навечерието на посрещането на новото хилядолетие, 50-годишният опитен мениджър на хотела Хансели прави своеобразна „военна проверка“ на готовността на персонала за посрещането на гостите, като ги уверява, че с настъпването на новата година няма да дойде и краят на света. Сериозен екип от келнери, портиери, готвачи, рецепционисти се подготвя да посрещне всякакви абсурдни претенции на най-екстравагантните гости от цял свят. Преплитането на отделните истории и персонажи създава една абсурдна, черна и изпълнена с провокации комедия…

Вече се намират гласове, които се опитват да сравняват новата творба на Полански с Идиотският триъгълник на Рубен Йостлунд – след премиерата във Венеция ще стане ясно дали има основание за подобни паралели.

В различни роли в The Palace ще видим Оливер Масучи, Фани Ардан, Джон Клийз, Бронуин Джеймс, Хоаким де Алмейда, Лука Барбаречи, Милан Пешел, Фортунато Серлино и Мики Рурк. Сценарият на филма е написан от Полански в съавторство с Йежи Сколимовски и Ева Пяковска.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *