Усещане за принадлежност, за общност, за смисъл и цел в живота на обикновени хора, нейде в легендарната планина Апалачи. Това излъчва трейлъра на King Coalновия документален филм на Илейн МакМилън Шелдън.

Представен премиерно в Сънданс в началото на 2023 година, филмът е участвал в няколко фестивала на територията на САЩ и публиката е имала възможност да наблюдава разказа за две момичета, влюбени в танца – и през техните съдби да се запознае с ежедневието на хората, за които въглищата са… всичко.

Този трейлър свидетелства за уникален художествен подход към разгръщането на историята на този планински регион, неразривно свързан с добива на въглища и неизбежната промяна в природата, вследствие на дългогодишната човешка намеса. Ето какво гласи официалният синопсис на King Coal:

Една лирично композирана мозайка от истории на места и хора, филмът King Coal пресъздава сложната история и бъдещето на индустрията за добив на въглища, общностите, които се формират около това препитание, и легендите, които продължават да живеят и до днес. Номинираната за Оскар режисьорка Илейн МакМилън Шелдън разчупва представите за документално кино с впечатляващо красивото и изключително трогателно потапяне в реалността на централните Апалачи, където въглищата не са само нещо, което се добива от земята – те са се превърнали в начин на живот, призма, през която общностите оформят съществуването си. Образите в този филм оживяват от регионите, в които властва този своеобразен господар – „King Coal“ – и където режисьорката е живяла и работила до момента, но посланията минават отвъд времето и реалностите, за да ни напомнят как всичко в живота ни е свързано чрез неведомите нишки на принадлежност, ритуали, въображение… Оформен в дългите сенки на въглищните мини, King Coal разплита болката и красотата, които заобикалят, и хвърля светлина върху вродената способност за промяна, присъща на човечеството…

Илейн МакМилън Шелдън притежава още много номинации и награди за различни свои документални творби, част от които могат да бъдат гледани в платформата Netflix. Нейният игрален проект, по който все още работи, е Mother Jones – посветен на прочутата активистка от края на XIX и началото на ХХ век, яростен защитник на правата на миньорите и противник на експлоатацията на детския труд.

Разпространението на King Coal започва този петък – 11 август, от избрани киносалони в Ню Йорк, като предстои представянето му през август и септември в различни градове на Щатите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *