Кралят се завръща! Майкъл Ман не е имал нов филм от осем години насам, оставяйки феновете му да чакаме с нетърпение всяка новина за негов нов проект. В последните няколко години режисьорът започна завръщането си с няколко по-малки проекта като сериала Tokyo Vice по HBO Max и романа Heat 2, който бе продължение на култовата му криминална сага. Но всичко това водеше до тук – новия филм на Ман, чиято премиера ще се състои днес, 31 август, на 61-вия Филмов фестивал във Венеция. Говорим, естествено, за Ферари (Ferrari), който най-накрая е реалност след години слухове и провалени опити.

За да ни развълнуват още повече, че сме на прага на нов филм на майстора на криминалното кино, Neon споделиха първи официален тийзър, който ни дава по-добра представа за визията на Ман.

Трейлърът не разкрива много за сюжета, но вече знаем, че филмът проследява турбуленциите в личния и професионален живот на Енцо Ферари, създателя на легендарната компания за спортни автомобили, през лятото на 1957 г., точно след смъртта на сина му Дино. За Ман биографиите не са чужди, благодарение на филми като Вътрешен човек и Али, но Ферари все пак изглежда като доста различен проект за режисьора. За разлика от биографията му на Мохамед Али, този филм няма да разглежда целия живот на Енцо Ферари, а ще се концентрира върху едно автомобилно състезание, което почти съсипва кариерата му, и връзката му с жена му Лаура (Пенелопе Крус) по време на този труден период. Подходът повече наподобява Вътрешен човек, но онзи филм бе структуриран около конвенционални трилър елементи, докато Ферари изглежда като чиста драма.

Поради тези причини сме свръхлюбопитни да видим какво е направил Ман с този материал. Режисьорът определено има собствен чудат нюх за истинност в човешкото поведение, но другите му филми винаги са разчитали повече на жанрови реалности, в които персонажите са разкрити чрез ярки цветове, докато тук сякаш за пръв път Ман обитава по нежните нюанси на животите, които изобразява. Определено се вълнуваме за потенциала за най-развитата любовна връзка в негов филм досега.

Истинските нърдове на тема Майкъл Ман ще са най-заинтересовани, естествено, за нивото на дигиталност в кадрите. От повече от две десетилетия режисьорът набляга силно на качествата на дигиталните камери, обичайки трезвеността на тези изображения, и трейлърът на Ферари за радост ни разкрива, че той е направил още една стъпка напред. Филмът очевидно ще наблегне на красотата на дигиталните изображения, която бе усъвършенствана в годините от Хакер насам. Италианските пейзажи и препускащите автомобили изглеждат несантиментално изумителни по начин, перфектен за бруталиста Ман. Цялостното усещане от трейлъра ни радва толкова много, че дори не сме притеснени за акцента на Адам Драйвър – все пак и преди сме казвали, че го считаме за перфектен избор за протагонист на Ман. Ще очакваме с нетърпение да чуем и реакциите от Венеция.

Ферари (Ferrari) е режисиран от Майкъл Ман и написан от Трой Кенеди Мартин, базиран на книгата Enzo Ferrari: The Man, The Cars, The Races, The Machine на Брок Йейтс. В ролите участват Адам Драйвър, Пенелопе Круз, Шейлийн Удли, Сара Гордън, Габриел Леоне, Джак О‘Конъл и Патрик Демпси.

Филмът ще излезе по кината тази Коледа, а българската премиера е насрочена за 5 януари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment