Публиката винаги е била морбидно любопитна за личните животи на богатите и известните, откакто има такова нещо като „богати и известни“. Затова има милиардна таблоидна индустрия, затова има PR консултанти, затова има и спор дали трябва да знаем малко, много или нищо за истинските хора зад любимите ни произведения на изкуството. И ако има една случка, която олицетворява по-добре от всичко целия този феномен, това определено беше делото между Амбър Хърд и Джони Деп.

След разводът между двете звезди, Амбър Хърд обвини Джони Деп във физически и емоционален тормоз в статия, написана за Washington Post. Джони Деп реши да я съди обратно за оронване на репутация, твърдейки че цялото нещо е лъжа. Но какъв е смисълът да ви припомняме, със сигурност си спомняте – едно, че беше съвсем скоро, второ, че сякаш цялото дело и всичко около него беше изкарвано наяве и коментирано до безкрай от всякакви хора в интернет, традиционната телевизия и вестници.

Именно на този безкраен поток от „content” се базира новият документален филм на Netflix, простичко озаглавен Depp v. Heard. Режисьорката Ема Купър, за която това е дебют (преди е работила в като продуцент на филми като Penguin Bloom и Prince Andrew: Banished), се е потопила в над 200 часа кадри от самото дело, както и заобикалящия го коментар, за да направи филм за първото „дело по TikTok“.  Трейлърът можете да видите сега:

Разбираме напълно какво иска да се внуши с този трейлър – че това ще е документален филм, който ще се занимава не просто с това как двама актьори се излагат, лъжат и изкарват взаимно кирливите си ризи пред целия свят. Филмът иска да внуши, че се интересува повече от културния феномен, който лъсна покрай делото – безкрайните спекулации и коментари, поредния повод за поляризация и избиране на страни, неизброимите акаунти, които крещяха за дискриминации, за лъжесвидетелстване, за феминизъм и за вредите от него, т.е. за всички, които изкарваха пари от една ситуация, която никога не трябваше да е публично достояние по начало. Проблемът е, подозираме, че накрая Netflix просто ще са поредните, които изкарват пари от това, без никой нищо сериозно да каже по „фундаменталния въпрос“.

Depp v. Heard ще бъде пуснат в Netflix на 16 август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *