Деветият Международен кино-литературен фестивал Синелибри ще изкушава зрителите в столицата и още шест локации в страната в дните между  6 и 29 октомври! Представяме ви авторската визия на тазгодишното издание, дело на Радослава Боор и Студио „Слава“. Пъстрата палитра от цветове обещава внушително жанрово-стилистично разнообразие и многолика програма, събрала най-доброто от световното кино за изминалата година!

С мотото „Метаморфози“ фестивалът отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка,една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век. Наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е смятан за един от „тримата влъхви“ на модерната литература. Мотото се асоциира пряко с новелата „Метаморфозата“, емблематична творба на писателя, публикувана за пръв път през 1915 година. Във визията фестивалните събития са символично обединени от пеперудата като въплъщение на идеята за постоянните метаморфози в природата. По аналогичен начин литературата, попаднала във фокуса на големите киновизионери, търпи смайващи метаморфози по пътя към големия екран и носи наслада на всички сетива.

Публиката на Синелибри 2023 ще има достъп до повече от 60  кинозаглавия, отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други престижни фестивали. Както винаги, селекцията е безкомпромисна, а всеки от филмите е пример за изобретателност и смелост при превода на съответното литературно произведение на езика на киното. Тази година изданието обхваща четири конкурса: за пълнометражен игрален филм, за документален филм, за късометражен филм и за костюми. Програмата изобилства от национални и световни премиери, заснети от всепризнати майстори в областта на адаптацията.

Предвиден е раздел Кино с кауза, в който ще влязат филми, ангажирани с наболели теми – недвусмислено свидетелство, че съвременните кинотворци в глобален план не са в състояние да останат равнодушни на фона на обезпокоителните тенденции и „метаморфози“ във всички сектори на живота. В процес на подготовка са десетки кино-литературни събития, дискусии, чествания, ретроспективи, галавечери, уъркшоп в областта на кинематографията и, разбира се, публични срещи с гости и арбитри от световна величина.

Празничната церемония по откриване на Синелибри ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Очаквайте зрелищен пърформанс, завладяваща музика, впечатляваща визия и незабравими изненади. Деветото издание на фестивала се очертава като най-бляскавото, любопитно и посещавано събитие на есента. Подробности за всички прожекции и специални гости ще разкрием допълнително.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Програмата се осъществява в сътрудничество с множество партньори и съмишленици, които предстои да обявим.

Oфициален уебсайт: www.cinelibri.com

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *