Прожекции на оригинална селекция от европейски филми, уникален киноконцерт, работилници за деца и младежи, обучения за учители, възпитатели в детски градини, професионалисти, работещи с деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и неформалното образование, които ще се проведат от 20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център. Вход свободен след предварителна регистрация.

 От 20 до 25 юни 2023 в Софияще се проведе деветото издание на фестивала Срещи на младото европейско кино – събитие, посветено на кинообразованието на младата аудитория от 3 до 19 години.

Организаторите от Сдружение „Арте Урбана Колектив“, които целогодишно работят за внедряване на киното като изкуство в училище, чрез редица европейски инициативи като CinEd – Кинообразование за деца и младежи, Short Cut – Млади режисьори снимат града си, Киното, сто години младост, Cinemini и др., ще представят богата програма от прожекции, дискусии, оригинални работилници, както и уникален по рода си киноконцерт, съчетаващ прожекция на селекция от анимационни филми и музика на живо, композирана от пианиста Станислав Арабаджиев.

Пианото на Припят

Между филмите и специалните събития тази година са: класиката на словенското кино Щастие на каишка на режисьора Яне Каучич, унгарският документален Проект: Баба на режисьора Балинт Ревеш, в който трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста. И още документално кино: френският Напред, деца! (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле), който разказва как хип-хоп танците се внедряват като отделна дисциплина в престижна парижка гимназия, както и документалния поетичен филм Пианото на Припят на реж. Елиска Цилкова, придружен от специална дискусия и работилница, в която младите участници ще експериментират различни техники за манипулация на полароид.

Друга работилница, която ще се състои за първи път по време на фестивала е тази за рисуване на лента – след като се запознаят с филмова селекция от програма за кинообразование CinEd, включваща експериментални филми, както и такива от началото на киното, всички те заснети на лента, която впоследствие е оцветена, младите участници ще имат възможността да експериментират с филмовата лента!

Младежите ще могат да се запознаят и с класиката Страхът изяжда душата на великия режисьор Райнер Вернер Фасбиндер, както и с любимия на младежката публика Кралица на комедията на реж. Сана Ленкен от Швеция.

First Time [The Time for All but Sunset (Violet)]

Освен младежката, и широката публика е поканена на няколко специални прожекции: на немския документално-експериментален филм FIRST TIME [The Time for All but Sunset – VIOLET] на режисьора Николаас Шмид – поетичен и музикален разказ за самотата, пътуването и силата на цветовете, на превърналия се в хит френски филм Не ми пука (реж. Еманюел Мар и Жули Льокустр) с популярната актриса Адел Екзаркопулос, както и програма от съвременни късометражни немски филми, които включват актуални, социално ангажирани теми, вълнуващи младежите в Германия днес.

Тазгодишната филмова селекция на „Срещи на младото европейско кино“ ще представи и няколко програми от късометражни филми за най-малките зрители (от 3 до 7 години): тематичните Спри и се завърти, Светът в рамка, част от каталога на европейския проект Cinemini Европа, както и програма от чешка анимация. Всички прожекции са придружени от кратки работилници, в които най-малките зрители рисуват, танцуват и споделят емоции от видяното на големия екран.

За поредна година, организаторите ще поканят учителите и всички занимаващи се с артистично образование с деца и младежи на две обучения, организирани специално за тях – първото е свързано с интердисциплинарния подход на преподаване и връзката му с киното, а второто е посветено на ранното детско развитие чрез творчески дейности и е насочено към учители в детски градини и предучилищни групи в училище, студенти в педагогически специалности, професионалисти, работещи с деца в занимални и детски работилници.

La Fille et son Chat

Всички те са също така поканени на специална прожекция, на която ученици от две училища – ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманция и 81 СУ “Виктор Юго”, гр. София ще представят свои късометражни филми, над които са работили в продължение на цялата учебна година със своите учители и ментор. Филмите са част от международната програма “Киното, сто години младост”, чиято тема през изминалата учебна година беше “Центриране/ децентриране в киното”.

Учениците и техните учители и родители ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма, която ще се проведе в зала „Славейков” на Френски институт, залата и кинодвора на Гьоте-институт и зала на Чешкия център. Предварителното записване е задължително на следния линк:  https://forms.gle/arvtkv6sKzKxmgtn6.

Деветото издание на Срещи на младото европейско кино се провежда с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития, Френски институт в България, Гьоте-институт, Чешки център, Институт Лист – Унгарски културен институт, Посолство на Швеция и Шведски филмов център, Посолство на Словения, snimam.net и Polaroid и др.

За „Срещи на младото европейско кино“

Вече добре познатият на младата аудитория, посветен на съвременното творчество в Европа, Срещи на младото европейско кино в София цели да подкрепя присъствието на най-смелото европейско кино чрез разнообразни активности като прожекции на европейски филми с придружаващи дискусии, мастъркласове, професионални работилници, ателиета по кинообразование за младежи. Фестивалът стартира през 2014-а и досега има осем успешно осъществени издания.

Подробности за програмата на Срещи на младото европейско кино може да видите на: https://arteurbanacollectif.com/kino/sreshti-na-mladoto-evropeysko-kino/

Официална фейсбук страница: https://www.facebook.com/youngeuropeancinemasofia

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *