Добре познаваме и обичаме лудостта на Тери Гилиъм! Той е готов на всякакви сделки със съдбата, за да започне и завърши всеки следващ свой проект – упоритостта му е всеизвестна и при все, че може да оцени абсолютно реално шансовете си (или по-скоро – честата липса на такива) за финансиране, легендарният режисьор не се съобразява с неизбежното си навлизане в златното осмо десетилетие и отново се е юрнал да подготвя следващ проект.

Гилиъм споделя, че въпреки отминалото време и многото идеи през годините, на него все пак му се иска да си направи прословутия Defective Detective, написан преди (вече) доста време от него и Ричард Лаграванезе, новини около който фигурират в нашия „операционен“ поток кажи-речи от началото на историята на сайта, но за всеобщо съжаление сценарият си стои затворен в дълбините на ParamountPictures – и те не го дават. Не че те имат желание да го реализират, но го пазят ревниво да не би ако някой го направи – да се превърне в хит, и те да загубят. Ето какво споделя Гилиъм:

Не знам какво да правя! Не знам как да си върна сценария от ParamountPictures – опитвали сме, но безуспешно… Междувременно написах нова история, с нов съсценарист, която се нарича The Carnival at the End of Days. И в нея става дума за края на света, хора!

Макар че темата очевидно предполага участие на прочутите четирима конника, които възвестяват последните дни, този нов проект не е свързан с друг, познат от слуховете около Гилиъм, който си се нарича Four Horsemen. Според обясненията на автора, новата му история е простичка и се върти около нашия свят и ядосания Господ, който решава да изтреби човечеството, защото сме му развалили красивата градина…

Това е комедия! И се оказва, че има едно същество, което се опитва да предотврати края на света – Сатаната. Защото ако ги няма хората, той ще остане без работа. И тъй като е вечен и безсмъртен, сами разбирате колко досадно би било да няма никаква работа завинаги…

Много сме далеч от мисълта да прокарваме каквито и да било паралели, но ни гложди подозрение, че Гилиъм не е обърнал внимание на творбата на своя адаш Пратчет и колегата му Нийл Геймън, която не толкова отдавна се сдоби с чудесна телевизионна адаптация и дори се очаква след няколко седмици да излезе продължението й. Сигурни сме, че (ако се стигне до реализиране) проектът на любимия ни „пайтън“ ще бъде безкрайно различен от всичко „апокалиптично“, познато до момента, затова продължаваме да му стискаме палци да си прикотка инвеститори и да развихри шантовото си въображение така, както само един Гилиъм умее. Ще очакваме новини!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *