С лятото, в което традиционно се очакват сериозни резултати от блокбастъри, напредва и рекламната кампания на един от най-очакваните филми на годината – втората част на Дюн (Dune), заветната мечта на един от най-изкусните съвременни режисьори Дени Вилньов. Публиката – особено почитателите на романа на Франк Хърбърт, бяха обнадеждени от вече видяното и това засили нетърпението им да видят филмовото продължение на историята, превърнала се в сериозна сага преди пет десетилетия.

Никой не може да предположи какво ще се случи със света до началото на ноември, колко милиона души ще отидат на кино да видят Дюн: Част втора и дали приходите ще са достатъчни, за да бъде продължен този епос. Колкото и странно да изглежда на пръв поглед, „провокатор“ на тази мисъл бяха кадрите във втория трейлър, които свидетелстват за грандиозния мащаб, в който действат Warner Brothers и Legendary – точно така, както подобава на роман от подобен калибър.

Ние също принадлежи към феновете на Хърбърт и Вилньов и очакваме с нетърпение Пол / Муад’Диб да поведе свободните хора на Аракис в битка срещу династията Харконен. Ето няколко парчета от филмовата мозайка, която ще се подреди през октомври:

Вярваме ще се съгласите, че изглежда внушително – военните действия, пустинните кадри с ръкопашни битки, силуетът на Пол на фона на пустинния червей… Бихме искали да обърнем специално внимание на два акцента – новата среща с оцелелия Гърни Халик (ценим „бащинското“ присъствие, което героят осигурява на Пол, но още повече ни е приятно отново да видим на екран Джош Бролин) и появата на падишах император Шаддам IV. Не са само пристрастията ни към уменията на Кристофър Уокън – дори само един негов поглед в близък план е достатъчен, за да сме сигурни, че присъствието му във филма на Вилньов ще бъде повече от чудесен акцент.

Няма как да пропуснем и по-детайлното (като за трейлър) представяне на Фейд-Рота Харконен – безмилостен и безскрупулен, досущ като чичо си, барон Харконен. Ролята е поверена на Остин Бътлър и очакваме с интерес дали ще успее да постигне желаното превъплъщение. Любопитни сме и за образите, които изграждат Флорънс Пю като принцеса Ирулан, и Леа Сейду в ролята на Лейди Марго, една от „сестрите“ на Бин Джезърит. За момента ще се въздържим от коментар на различните състояния на Пол Атреидски и железните погледи, които хвърля Зендея в ролята на Чани.

Сценарист, режисьор и продуцент на Дюн: Част втора (Dune: Part Two) е Дени Вилньов (Изпепелени, Enemy, Сикарио, Първи контакт, Блейд Рънър 2049, Дюн), като Джон Спейтс отново му помага в създаването на сценария. Емблематичните образи от епохалния роман са пресъздадени от Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Зендея, Стелан Скарсгард, Джош Бролин, Хавиер Бардем, Дейв Батиста, Кристофър Уокън, Леа Сейду, Флорънс Пю, Остин Бътлър и др. 

Премиерата на филма е на 3 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments