Наскоро Мартин Скорсезе (легендарен режисьор, прочут християнин) бе на посещение при папата, което само по себе си далеч не е необичайно. Ето как си представяме следващите няколко събития: Франциск, добродушно и наивно, пита Марти дали случайно не е обмислял да направи филм по Библията, да подсили християнската вяра из целия свят чрез изкуството си. Скорсезе в този момент се оглежда притеснено, виждайки две опции пред себе си – да напомни на лидерите на католическата църква за Последното изкушение на Христос и да бъде разкъсан на парчета, или да се направи на идиот и да отдаде следващите няколко години от живота си правейки филм за Исус, сякаш му е за първи път. 

Шегуваме се, естествено, но това е защото тази новина ни се струва особено необичайна. По време на посещението си във Ватикана Скорсезе потвърди, че вече е написал сценарий за живота на Исус Христос и планира това да бъде следващия му филм. Имайки предвид, че едно от емблематичните произведения на режисьора вече е най-великият филм на тази тема, не можем да си представим какво би могъл да е намислил Марти. Малко хора смеят да направят един филм на тази рискована тема, камо ли два. Но ако Мел Гибсън може да го направи, то Мартин Скорсезе също ще се справи.

„Отвърнах на молбата на папата към артистите по единствения начин, който познавам – като замислих и написах сценарий за Исус. И скоро ще започна да го правя.“ Думите на Скорсезе звучаха категорично, което би могло да значи, че този чудат проект реално ще се осъществи. И макар и да сме озадачени, това само допринася към вълнението ни. Все пак вярата е била неизличима част от киното на Скорсезе откакто Харви Кайтел усети болката от пламъка на свещите в Коварни улици, и някои от най-великите му филми са били ориентирани около религиозни фигури – не само Последното изкушение, но и шедьовърът Мълчание. Нямаме съмнения, че следващият му филм за Христос ще бъде нещо свръх-любопитно и ще разгледа нови дълбочини на вярата. А през това време очакваме и мистериозния предстоящ филм на Теренс Малик за Исус, за който се говори от години. Явно всеки режисьор от Новия Холивуд е на вълна Библията. Нямаме търпение да видим филма на Спилбърг, където Исус е разтревожен евреин с daddy issues. 

А кой знае, може би Скорсезе има желание да започне свой собствен франчайз. Може би е взел вдъхновение от Джеймс Камерън и написал на бялата дъска The Last Temptation$ of Christ под съпровод на еуфорични аплодисменти от продуцентите в стаята. Може би скоро ни очаква 2 Last 2 Temptation. Нямаме търпение след 20 години да гледаме Last X. Библията в крайна сметка е сред най-ценните IPs. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *