След дълги преговори за по-добри заплати и условия за работа, на които студиата не отговориха подобаващо, Writers Guild of America, американският професионален съюз на сценаристите и медийните автори, официално обяви стачка на 2 май, 2023. Решението бе взето с преобладаващо мнозинство – 97.85% от членовете на съюза. Началната причина за стачката са тъй наречените residuals – плащания, които креативни лица получават, когато техни проекти достигат допълнителни форми на разпространение след началния им период. В историята на Холивуд тези суми винаги са били важна част от доходите на актьори, режисьори, сценаристи и др., чийто филми, например, се появяват по телевизията или на VOD или чийто сериали влизат в тъй наречения syndication.

Усложненията, около които се води диспут в момента, са стрийминг платформите, които винаги са били несигурна зона още от появата си. Правилата за residuals (а както и за много други неща) от компании като Netflix и Amazon са неизяснени, което позволява да бъдат лесно манипулирани, така че сценаристите да бъдат ощетени. Преговорите се водят срещу AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), търговската асоциация, която представлява студиата и компаниите за филмова и телевизионна продукция пред всички профсъюзи.

Диспут се води също около намесата на изкуствен интелект в създаването на филмово и телевизионно съдържание. WGA изисква използването на подобни технологии да бъде ограничено, що се отнася до сътворяването на сценарии или на идеи за такива. Изискванията им също включват задължителен брой наети сценаристи за един сериал и установена минимална продължителност на стажа им, а както и всеки да получи собствена пенсия и средства за здравеопазване.

В Ню Йорк и Лос Анджелис започнаха протести и понеже говорим все пак за писатели, цял куп интересни и забавни табели започнаха да бъдат споделяни в интернет. Вижте няколко от тях:

Това може и да не ни засяга нас, в България, особено директно, но ще засегне филмите и сериалите, които ще гледаме в следващите няколко години. Последната подобна стачка започна през 2007 и продължи цяла година, и до ден днешен се носят легенди за големи продукции, премазани от липсата на сценаристи. Даниел Крейг, например, разказва как вторият му филм като Джеймс Бонд, Quantum of Solace, бил заснет само с някаква ранна версия на сценарий, поради което се наложило той самия да пренаписва сцени в деня на самите снимки. „А аз не съм сценарист,“ казва той с ирония. Същото се случва и с други невероятни творения като X-Men Origins: Wolverine, Terminator: Salvation и Transformers: Rise of the Fallen, които до ден днешен помним с „любов“ към „невероятните“ им истории и герои.

А онази стачка далеч не бе първата. WGA от десетилетия протестира срещу несправедливото третиране на сценаристите и всеки път страдат проекти заради тяхното отсъствие, но Холивуд продължава да не си научава урока. Сегашната стачка вече има ефект върху индустрията, прекъсвайки някои talk show програми и сериали като Saturday Night Live, Yellowjackets и Cobra Kai, a както и голям блокбъстър филм като Blade на Marvel. Вече се носят слухове, че продуцентите обмислят използването на изкуствен интелект за развиването на проекти, а някои сериали ще продължат да бъдат правени без шоурънъри, като например Lord of the Rings: The Rings of Power (а всеки знае, че последното, от което този сериал се нуждае, е липса на шоурънъри). За подобрен, развиващ се списък със засегнати проекти, вижте статията на Variety.

Ние подкрепяме сценаристите и се надяваме стачката да приключи възможно най-бързо и ползотворно. Колкото и да не ни се вярва, че е възможно, знаем, че Холивуд ще стане още по-некомпетентен без тях. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Черганов, пак си спал на течение?! Политкоректно такова, а?! Ха-ха! Точно тези така наречени „писатели“ са в основата на упадъка на Холивуд в последните 2-3 години! Заради тях всеки 19 от 20 филма или сериали са пълни боклуци! Даже е добре, че стачкуват! А писатели ще се намерят! Трябва ли писателите да са членове на някаква организация?! Не, разбира се! Всеки който има средно образование за САЩ, т.е. може да пише и има фантазия, ще може да се пробва за писател! Даже ChatGPT може да напише по-добри сценарии за повечето излезли напоследък филми и сериали!