Китайска провинция – мизерия, безпросветност и подчинение на партийните директиви. Изглежда тези характеристики са част от реалността на тази част от далечния Изток в (почти) всички десетилетия на ХХ и ХХI век, но дори и в подобна среда се създават филми, изпълнени с образи и символика, които получават покана за участие в престижния фестивал на Лазурния бряг, който започва след броени дни.

Режисьорът Уей Шуджун има привилегията да е представял първия си късометражен филм в конкурсна програма в Кан, първият му пълнометражен филм Striding Into the Wind е селектиран категорията „Дебюти“ през 2020 (когато нямаше физически фестивал),а след това и втория му филм Ripples of Life е включен в „Петнайсетдневката на режисьорите“; сега в Кан ще бъде световната премиера и на третата му творба Only the River Flows, селектирана в „Особен поглед“.  

Историята проследява какво се случва на един полицай, провеждащ разследване на убийство – след вече направени арести, събраните улики постепенно променят картината на престъплението и представата за събитията, както и за причините, довели до кошмара на действителността. Ето какво гласи официалният синопсис:

90-те години на ХХ век, град Банпо, в китайската провинция. Тялото на една жена е открито в реката. Шефът на криминалната полиция започва разследване, което води до арестуване на ясен заподозрян. Началниците поздравяват полицая и бързат да приключат делото, но няколко допълнителни подозрения карат полицая да погледне по-сериозно на тайнственото поведение, което демострират неговите съграждани…

Тийзърът на Only the River Flows е композиран така, че да приковава вниманието на публиката – сигурни сме, че съчетанието между мистериозно убийство, натуралистки детайли (за които дават индикация представените вече кадри) и потискащото усещане за обречена безнадеждност ще гарантират интерес към филма от страна на критиците. Очакваме отзиви.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *