76-ото по ред завихряне на бляскави премиери и звездна суматоха по червения килим на Кроазет приключи вчера, когато бяха раздадени едни от най-желаните отличия във филмовия свят. Носителят на миналогодишната „Златна палма“ – Рубен Остлунд беше председател на международното жури в основната конкурсна програма и обяви, че изключително престижната награда се присъжда на Жюстин Трие и нейния филм Anatomy of a Fall. Историята проследява разследването на убийство на мъж, което се предполага, че е извършено от неговата съпруга и популярна писателка (в ролята е Сандра Хюлер), като се акцентира върху детайли от техния личен живот, изложени на показ пред всички. Всички отбелязват факта, че Трие е третата жена, спечелила с творбата си „Златна палма“ (след Джейн Кемпиън за Пианото и Джулия Дюкорно с Titane), а след екзалтираната радост при поизнасянето на нейното име, режисьорката получи наградата на сцената от ръцете на легендата Джейн Фонда, покани голяма част от екипа си, за да сподели радостта с тях и посвети „Златната палма“ на всички млади режисьори на киното, на които „трябва да им се даде възможност да творят – така, както аз имах шанс, в много по-нетолерантна среда, да доказвам себе си в продължение на 15 години“. Трие не пропусна да отбележи факта, че в момента Франция е разтърсена от социалното напрежение вследствие протестите срещу пенсионната реформа, а след словото си прегърна с благодарност всеки от членовете на международното жури. В него, освен Остлунд, през 2023 година бяха поканени режисьорката Дюкорно, актьорите Пол Дейно, Дени Меноше и Бри Ларсън, мароканската режисьрка Мариам Тузани, афганистанският автор Атик Рахими, аржентинският сценарист и режисьор Деймиън Шифрон и британско-замбийската сценаристка и режисьор Рунгано Нийони.

Вторият по значимост приз – Голямата награда на журито, бе присъдена на The Zone of Interest на Джонатан Глейзър, адаптация на едноименния роман на Мартин Еймис, посветен на живота на един германски комендант, отговорен за унищожението на безброй човешки животи в Аушвиц, и неговата съпруга по времето на Втората световна война. Наградата за най-добър сценарий бе връчена в ръцете на режисьора Хироказду Корееда, който я прие от името на Юджи Сакамото и благодари на продуцентите си, че са свързали двамата творци и са направили всичко възможно историята, разказана в техния филм Monster, да оживее на големия екран. Актьорите Алма Пьойсти и Юси Ватанен получиха наградата на журито, присъдена на новия филм на Аки Каурисмаки Fallen Leaves и предадоха благодарствените думи на режисьора: „За мен е чест да участвам отново в програмата на Кан – фестивал, който продължава да вдъхва живот на киното. Благодаря ви! And twist and shout!“ Приза за най-добър режисьор бе присъден на Тран Ан Унг за The Pot au Feu – любовна история, позиционирана във Франция през XIX век, свързана с гурме блюда и неговите майстори, в която главните роли са поверени на Беноа Мажимел и Жулиет Бинош.

Наградите за най-добри актьорски постижения бяха връчени на Коджи Якушо за ролята му в Perfect Days, дело на легендарния Вим Вендерс, и на Мерве Диздар за ролята й в най-новия филм на майстора Нури Билге Джейлан About Dry Grasses. Наградата „Златна камера“ за дебютен филм бе връчена на тричасовата творба на виетнамския режисьор Тиен Ан ФамInside the Yellow Cocoon Shell, чиято премиера беше в програмата „Петнайсетдневката на режисьорите“.

Ето и пълния списък с наградите на 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан:

ОСНОВНА КОНКУРСНА ПРОГРАМА

Palme d’Or: “Anatomy of a Fall,” Justine Triet
Grand Prix: “The Zone of Interest,” Jonathan Glazer
Director: Tran Anh Hung, “The Pot au Feu”
Actor: Kōji Yakusho, “Perfect Days”
Actress: Merve Dizdar, “About Dry Grasses”
Jury Prize: “Fallen Leaves,” Aki Kaurismaki
Screenplay: Sakamoto Yûji, “Monster”

ДРУГИ НАГРАДИ

Camera d’Or: “Inside the Yellow Cocoon Shell,” Thien An Pham
Short Films Palme d’Or: “27,” Flóra Anna Buda.
Short Films Special Mention: “Fár,” Gunnur Martinsdóttir Schlüter
Golden Eye Documentary Prize: TBA
Queer Palm: “Monster”

КОНКУРСНА ПРОГРАМА „ОСОБЕН ПОГЛЕД“

Un Certain Regard Award: “How to Have Sex,” Molly Manning Walker
Jury Prize: “Hounds,” Kamal Lazraq
Best Director Prize: “The Mother of All Lies,” Asmae El Moudir
Freedom Prize: “Goodbye Julia,” Mohamed Kordofani
Ensemble Prize: “The Buriti Flower,” João Salaviza, Renée Nader Messora, cast and crew
New Voice Prize: “Omen,” Baloji

„ПЕТНАЙСЕТДНЕВКА НА РЕЖИСЬОРИТЕ“

Europa Cinemas Label: “Creatura,” Elena Martín
Society of Dramatic Authors and Composers Prize: “A Prince,” Pierre Creton

„СЕДМИЦА НА КРИТИКАТА“

Grand Prize: “Tiger Stripes,” Amanda Nell Eu
French Touch Prize: “It’s raining in the house,” Paloma Sermon-Daï
GAN Foundation Award for Distribution: Pyramide Films, “Inshallah a boy”
Louis Roederer Foundation Rising Star Award: Jovan Ginić, “Lost Country”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *