Родена през 2001 като долнопробно копие на Point Break, поредицата Бързи и яростни насъбра много километри опит, за да стигне до тук. Взимайки уличната банда на Доминик Торето (Вин Дизел) и разгорещеното ченге Брайън О‘Конър (Пол Уокър) и превръщайки ги в супершпиони с коли, поредицата издигна не само статуса си в световния боксофис, но и нивото на мелодраматичен патос, който превърна тези абсурдни фантазии в истински развлекателни блокбъстъри.

След премиерата на най-новото предложение в поредицата, Бързи и яростни 10, ние ви представяме нашата класация на всички филми в поредицата.

11. Бързи и яростни 10 / Fast X (2023)

Макар и героите в тази поредица винаги да са били плоски екшън фигурки, Бързи и яростни 10 е единственият от тези филми, който е напълно пластмасов. Претъпкан с толкова персонажи и сглобен с такова цинично безразличие от Холивудския позьор Луи Летерие (или по-скоро от екип от хора с различни корпоративни адженди), този масивен провал не доставя нито драмата, нито екшъна. Единствено злодеят на Джейсън Момоа може да донесе някакво удоволствие на зрителите. Но за фенове на поредицата, този филм тривиализира Семейството до почти обидна степен.

10. Бързи и яростни: Хобс и Шоу / Fast & Furious Presents: Hobbs and Shaw (2019)

Дуейн Джонсън е съвсем различна филмова звезда от Вин Дизел. Като за начало, той дори не е актьор – това е само един от многото му бизнеси. Той вижда киното само като платформа за култивиране на имиджа си. А имиджът му, за разлика от хипер-искрената глуповатост на Дизел, е изпълнен с постмодерни шегички, хладнокръвни one-liners и цялостна липса на емоция. Когато се присъедини към поредицата, той все още беше способен да бъде сериозен. Когато я напусна, за да направи спинофа си Хобс и Шоу с Джейсън Стейтъм, той вече бе задължен да не взима нищо твърде насериозно от опасност, че на феновете ще им стане „cringe“. Резултатът е един от най-досадните, нескопосани модерни блокбъстъри, който толкова залага на досадната комедийна рутина между две плешиви горили, че забравя съвсем да има истински персонажи. Следвайки изцяло Школата „Райън Рейнолдс“ за постмодерен популизъм, филмът разкъсва цинично сърцето на франчайза в полза на лесна забава. Единственото спасение е малко забавен екшън, дело на режисьора Дейвид Лийч.

9. Бързи и яростни 8 / The Fate of the Furious (2017)

Това е филмът, в който присъствието на Джонсън започва да тежи. Бързи и яростни винаги е била поредица за филмови звезди, но в най-добрите случаи тя рефлектира техните силни качества, а в най-лошите се превръща в бойно поле за тяхната суета. Бързи и яростни 8 показва как тежестта на Скалата като деконструктивна сила е станала твърде голяма и тази поредица не може повече да го носи на гърба си. Дори ако изключим факта, че Ф. Гари Грей е некомпетентен режисьор, който ни представя някои от най-отегчителните CGI екшън сцени в цялата поредица, на филма му липсва сърце, защото конфликтът в центъра, на теория приемлив, всъщност разделя героите и оставя една празнота. Докато Джонсън и Стейтъм водят едностранни разговори в затвора и Дизел се преструва на злодей с изхабената Чарлийз Терон, само второстепенните членове на екипа остават да носят сюжета. Единственото наследство на Бързи и яростни 8 е като филмът, който драматизира враждата между две звезди, но макар и това да е интересно, не е достатъчно за Семейството.

8. Бързи и яростни 2 / 2 Fast 2 Furious (2003)

Бързи и яростни 2 може и да не е най-добре режисираният филм от поредицата, но със сигурност Джон Сингълтън е най-добрият режисьор, някога докосвал се до нея. Макар и първият филм да е хит, Дизел отказва да участва в продължението, което оставя Пол Уокър сам с нововъведението Тайрийз Гибсън. Двамата се обединяват за един потен обир в горещия Маями, който всъщност се оказва прикритие за най-разгорещения bromance от Dumb and Dumber насам. Но дуото никога не достига потенциала на Дом и Брайън от първия филм, което оставя един объркан, глуповат сюжет. Това, с което Сингълтън компенсира, е чист motherfucking стил, който надгражда двойно над некохерентната посредственост на Роб Коен. Бързи и яростни 2 може и да е trashy, но намира забавата в своята незрялост, като осъзнава, че тези филми трябва да бъдат абсурдни и стилни. От тази гледна точка този странен артефакт от 2003 се оказва ключов за цялата поредица.

7. Бързи и яростни / The Fast and the Furious (2001)

Роб Коен е точно обратното на Джон Сингълтън– има аргумент, че този Холивудски позьор е най-слабият режисьор в цялата поредица. Имайки предвид, че филмът е просто мързеливо копие на Point Break с коли, човек би предположил, че едното нещо, върху което са положили старание, са състезанията. За сметка на това първият филм има някои от най-некохерентните, отегчителни екшън сцени в цялата поредица. Но някак магично тук се усеща нещо повече от евтин трилър, предназначен за хормонални тийнейджъри. Дизел и Уокър намират някаква химия в отношенията между етническия Робин Худ на Лос Анджелис Доминик Торето и ченгето с любов към улиците Брайън О‘Конър, която десет филма по-късно все още поддържа франчайз за милиарди долари. Първият Бързи и яростни те кара едновременно да се присмиваш на цялата 2001 естетика и да си мечтаеш носталгично за времената, когато на жанровите филми им беше позволено да имат истински истории.

6. Бързи и яростни: Токио дрифт / The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)

Иронично е, че именно в черната овца на поредицата се появява нейният маестро – режисьорът Джъстин Лин, който взима това малко филмче, направено като последен опит да се вдъхне живот във франчайз без бъдеще, и прави един стилен joyride из улиците на Токио. Този път дори Уокър не се завръща, което оставя Лукас Блeк, един от най-смехотворните забравими Холивудски типове, да носи тази история за търсенето на семейство в непознати светове на раменете си. Не че сценарият е особено силен, но провалът на Блек е твърде ясен, особено имайки предвид, че бива засенчен от появата на Сънг Канг като Хан, най-електричното присъствие в цялата поредица. Фактът, че Лин успява да изгради нещо готино от тази бъркотия е ясен знак, че поредицата принадлежи в неговите ръце. Може би най-важно от всичко е, че концепцията за изкуството на Токио дрифт, колкото и да е абсурдна, дава на екшъна някаква ясна рамка и място за развитие. Още тук се вижда, че Лин има нюх за тези неща.

5. Бързи и яростни 4 / Fast & Furious (2009)

Функционирайки като лек рибуут за поредицата (както подсказва заглавието), Бързи и яростни 4 се завръща към искрата, която направи първия филм запомнящ се – Дом и Брайън. Завръщайки се към поредицата, Дизел и Уокър имат визията за франчайза като сага за силното приятелство на двама мъже, което значи, че той най-накрая е готов да напусне тийнейджърските си години. Това, което следва, е един по-зрял филм – полицейски трилър с добър, практически екшън от Джъстин Лин – който прави няколко грешки (смъртта на Лети), но обръща поредицата в правилната посока. Макар и за повечето фенове този филм да е спомен за неловкото преминаване от едната ера на Бързи и яростни към другата, за нас той си остава задоволителен като филма, който завършва обещанието на предшественика си – Брайън окончателно напуска полицията и става член на Семейството. Оттук нататък Бързи и яростни препуска с пълна скорост.

4. Бързи и яростни 7 / Furious 7 (2015)

Бързи и яростни може и да се е родил в средите на евтините жанрови филмчета, предназначени за телевизията, но ще бъде запомнен като един от пилоните на студийното франчайзово кино, поглъщащо милиарди долари в глобалния боксофис. Най-касовият от цялата поредица е Бързи и яростни 7 – филм, който е представителен за цялата тази ера на блокбъстъри. Излязъл през 2015 (историческа година за Холивудските франчайзове) и режисиран от Джеймс Уан, един от най-успешните жанрови режисьори на десетилетието, този филм на места носи качествата на добре упражнената Марвелска формула – супергеройски спектакли с глобални заплахи, готина техника, тайни шпионски организации и много хумор, влят директно в екшъна. Филмът е толкова добре направен и неспирно развлекателен, че единственото, което го спира да бъде на върха на този списък, е липсата на достатъчно силна емоционална нишка, която да кулминира в раздялата ни с Брайън О‘Конър. Това е простимо, имайки предвид че продукцията нямало как изцяло да замаже щетите от трагичната смърт на Пол Уокър, но все пак Бързи и яростни 7 носи и някои от лошите качества на Марвелския блокбъстър – голям спектакъл с (в този случай, само малко) празнота в сърцето си. И все пак силата на финалните моменти не може да бъде отречена…

3. Бързи и яростни 6 / Fast & Furious 6 (2013)

След успехът на петата част, Бързи и яростни 6 се усеща като просто повторение на това, което работеше преди. Отношенията между героите са същите, фокусът отново са високопрофилните обири и екшънът продължава да става все по-нереалистичен. Но Джъстин Лин все още е начело, което прави филмът изключително задоволителен, макар и не толкова интересен. Този път драмата идва от завръщането на Лети (Мишел Родригес) от смъртта със заличена памет, в екипа на злодея (Люк Еванс) и готова да докаже силата на Семейството. Може би именно фактът, че този филм не е обременен с очаквания, поправяне на предишни провали, радикални промени или големи нови герои, му позволява да бъде просто „поредното приключение с нашите герои“. Бързи и яростни 6 е low-key по най-забавния начин.

2. Бързи и яростни 9 / F9 (2021)

Завръщането на Джъстин Лин към поредицата не значеше просто завръщане към страхотен, практически екшън, но и към семпли, емоционални нишки, които ни прекарват през бомбастичното приключение. Бързи и яростни 9 е това, което тази поредица е в най-добрата си форма – мелодрама с големи ансамбли и абсурдни каскади. Появата на Джейкъб (Джон Сина), огорчения брат на Дом, е сюжетна линия от сапунка, която бива оправдана напълно чрез ретроспекции към миналото им. Сина може и да е общо взето „Вин Дизел в памперси“, но тук енергията му е подходяща за един глобален дуел между свръхемоционални мъжаги. Изискват се значителни умения да завършиш филма си с героите в космоса и да си го заслужиш, но точно това постига тук Лин.

1. Бързи и яростни 5 / Fast Five (2011)

Бързи и яростни 5 е перфектната симфония между всички специални елементи на поредицата. Джъстин Лин изгражда един обирджийски трилър с някои от най-добре сглобените екшън сцени на десетилетието, който освен това функционира перфектно като човешка драма по онзи специфичен начин, достъпен само и единствено за жанровото кино. Heist жанрът се оказва перфектен за реализирането на грандиозната визия на Вин Дизел за нефилтрирана, мелодраматична искреност – обирът изисква сформирането на екип, който включва всички запомнящи се герои от предишните филми (един от най-напомпващите „събиране на екип“ монтажи в историята на киното), а както и антагонист, който може да се окаже на страната на героите към финала (Дуейн Джонсън в най-добрата роля в кариерата си, което важи за повечето актьори тук). Тази структура утвърждава философията, че ако някога си бил в Семейството, винаги си в Семейството – динамика, носена изцяло от разчувстваните отношения между Брайън, Дом и сестра му Миа (Джордана Брюстър). Това става ядрото на тази поредица – факт, поради който тя получава много подигравки и до ден днешен. Но истината е, че в пустинята на постмодерно, капиталистическо кино, чиято единствена ценност е хладнокръвната печалба, филм като Бързи и яростни 5 е радикално изключение, потапяйки се в емоциите си вместо да ги крие. Всеки популистки филм би могъл да се учи от това.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Първият е най-добър и петицата, други няма! Черганов знаеш какво да подадеш в деловодството и не я късай демонстативно.

    1. (просто уцелва това, което търся от поредицата, а именно пълна искреност и добър екшън.)

  2. Не мога да повярвам, че има толкова идиоти. Да си гледал повече от два филма от тази лоботомия означава признание за сериозна ощетеност във всички посоки и пространства…

    Даже спорят малоумниците… Ха-ха-ха. Върховна чалга тъпанари

  3. Черганов, да ти имам вкуса! Кой те излъга, че разбираш от кино?! Та си сложил 9-ката на второ място! Този филм съм го гледал само веднъж и почти никакви спомени нямам! Толкова е бил „добър“! Повечето хора също казват, че 9-ката е най-слабата от сериите! Даже 10-ката е по-добра, като даже е по-добра от 8-цата!
    Но какво ли ти е хванало интереса в тази 9-ка, та затова я класираш толкова високо?! Да не би да има радикален феминизъм?! Не си спомням, но няма да се учудя, понеже филмът е от 2021 година! Трябва обаче да има още нещо! Сигурно е заради първия полет извън земята на черното братство, пък макар и във фантасмагория?! Това ли е било?! Чернилки в космоса?! Ха-ха-ха! Извини ме за неполиткоректната реч!