Кариерата на Джон Хилкоут не е точно блестяща – след обещаващия му дебют Ghostsof the Civil Dead има един-два открояващи се филми, но и няколко напълно забравими. Без съмнение обаче най-високопрофилният му филм е Пътят, базиран на едноименния роман на Кормак Маккарти. Сега Хилкоут планира да колаборира отново с автора по адаптацията на култовия му уестърн Кървав меридиан (Blood Meridian).

Публикуван през 1985, романът оригинално не получава уважението на читателите, но години по-късно бива преоткрит като един велик пример за ревизионистична Американа, представлявайки задълбочена историческа драма, развиваща се през турбулентен период от историята на САЩ. Кървав меридиан разказва за 14-годишно дете, което бива поведено на запад от Американската експанзия на 50-те години на XIX век, попадайки на група рейнджъри, които убиват индианци, за да продават скалповете им. Мрачна, цинична и изпълнена с насилия, книгата е считана за класика на американската литература на XX век.

Проектът определено е вълнуващ за Джон Хилкоут, който последно режисира George and Tammy – биографичната Showtime драма с Джесика Частейн и Майкъл Шанън, която не изглежда особено обещаваща. Макар да е показвал потенциал като режисьор, Хилкоут от известно време се подвизава като анонимен занаятчия за телевизията и музикални видеа. Последния му филм е Triple 9, но не сме сигурни дали вярваме, че подобен филм наистина съществува или IMDb просто ни лъже.

Но поемайки режисьорските задължения за роман, който често бива описван като невъзможен за адаптиране, е определена стъпка нагоре за Хилкоут, особено след множеството неуспешни опити от режисьори като Мартин Скорсезе, Ридли Скот и Тод Фийлд. Самият Кормак Маккарти ще бъде продуцент заедно със сина си Джон Франсис Маккарти, което ни обнадеждава, че духът на произведението му ще бъде пренесен на големия екран.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Честно – не мога да повярвам,че това се случва…че ще се случи изобщо!
    Романът е „невъзможен за адаптиране“ ,и големи режисьори не са успели да го филмират НАЙ-ВЕЧЕ ,защото киностудиите настояват насилието да бъде (значително) смекчено ,което според мен няма как да стане – който е чел романа -знае.
    Ако който и да е режисьор „клекне“ и смегчи насилието и кръвта,и пренебрегне дистанцираният подход на автора/разказвача ,то това НЯМА да е “ Кървав меридиан“ ! А ако режисьора откаже да „клекне“ ,то не виждам кое киностудио и кой дистрибутор би рискувал.
    Ситуация от типа Параграф 22 ,но ДАНО да греша !