Дейвид Мамет отсъства от филмовите екрани от 2008 насам и не можем да кажем, че сме усетили липсата му твърде много. Известният американски драматург има голям талант за писане, създавайки богати светове чрез диалог и персонажи, но макар и да е правил прилични филми, режисьорският му стил винаги е бил болезнено прагматичен. Киното му не е позор за кариерата му, но не е и нещото, с което ще бъде запомнен.

И все пак днешно време филми като неговите стават все по-редки, така че сме склонни да покажем интерес към неочакваната новина за завръщането му като режисьор. Assassination, който Мамет вече е написал заедно с Николас Челоци и ще започне да снима този септември, ще ни отведе през 1963 година, само два дни преди убийството на Джон Ф. Кенеди. По-конкретно, филмът ще се фокусира върху мафията, която  подкрея президента по време на изборите, и как тя реагира, когато той им обръща гръб.

Ето какво гласи официалният синопсис:

По време на ключово съдебно заседание срещу организираната престъпност, ръководителят на чикагската мафия поръчва убийството на президента Джон Ф. Кенеди-младши, създавайки смъртоносна конспирация и променяйки съдбата на една нация.

Към актьорския състав на Assassination се присъединяват цял куп звездни имена, перфектни за подобен проект. Ал Пачино, който вече е разглеждал друга перспектива към тези събития в Ирландецът на Скорсезе, ще играе неизвестна роля. Виго Мортенсен предполагаме се завръща към това да играе гангстер (както в Eastern Promises) и италиански стереотипи (както в Green Book), макар че са възможни и други варианти (но би било голям пропуск, според нас). Към тях се присъединяват Джон Траволта (точно така, самият Готи), Шая Лебоф и Кортни Лав.

Та, Assassination звучи като солидна, среднобюджетна драма с добри актьори. Навити сме! Макар че никога не сме били изумени от режисьорските умения на Дейвид Мамет и напоследък не ни допада като личност, такива филми ни радват днес повече от всякога, именно заради рядкостта си. Така че ще чакаме с любопитство.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *