Колкото и да е легендарен като актьор в уестърни и трилъри, за нас винаги ще има нещо специално в режисьорската кариера на Клинт Истууд. Съставена от повече от 40 заглавия, филмографията му показва майсторство в цял куп жанрове и стилове, от военни филми, през биографични драми до екшъни. Но макар и в тях да има доста разнообразие, всеки филм на Истууд има свои характерни черти, а погледнати като едно цяло изграждат една масивна деконструкция на американските митове за героизма и морала.

92-годишният режисьор продължава да задълбава в тази тематика и до ден днешен, като последните му няколко произведения бяха приятна колекция от интересни драми като Съли и Cry Macho. Има нещо в неангажиращия подход на Клинт, който снима всичко по най-традиционния начин и рядко прави повече от един-два дубъла, което ни кара да очакваме с удоволствие по един малък филм от него почти всяка година.

Точно затова се радваме всеки път когато чуем, че майсторът ще работи отново. Но този път новината пристига с една тъжна подробност – следващият филм на Клинт Истууд, на този етап наречен Juror #2, най-вероятно ще бъде последният му. Засега се носят слухове, че за главните роли се обмислят Тони Колет и Николас Холт. Макар и все още да не отписваме възможността режисьорът да реши да се завърне отново след това, не можем да кажем, че сме изненадани от новината. Рано или късно се очакваше да се пенсионира – все пак режисирането не е работа, която човек върши до последния си дъх.

Juror #2 няма да бъде грандиозен финал на кариерата му – не мислим, че Клинт би имал интерес към нещо такова. За сметка на това Juror #2 звучи като перфектна възможност режисьорът да постави точка на някои от тематиките, които е разглеждал в десетките си други проекти. Сюжетът се ориентира около „член на съдебното жури по дело за убийство, който подозира, че може да има някакво участие в смъртта на жертвата, и е изправен пред моралния казус дали да използва тайната си, за да отклони журито и да се защити, или да се предаде на съдебната система, в която участва“. История точно като за Клинт Истууд – мъж, считан от останалите за морално достоен, се бори с демоните си на фона на американската правосъдна система. Семплата завръзка звучи като възможност режисьорът да изгради един силен морален дебат около гражданския и личен дълг на всеки американец, което би бил перфектен завършек за кариерата му.

Всичко това е добра новина, след като преди няколко месеца Дейвид Заслав, който стана CEO на новия Warner Bros. Discovery, обяви пред колегите си, че студиото „не дължи никому услуги“, което включва и Клинт Истууд, чийто филми не печелят винаги пари, макар и да са евтини и да са дело на легендарна фигура в американското кино. След дълга връзка между Warners и Истууд, това ни се стори като обида не просто към режисьора, но и към киното като цяло, показвайки колко малко любов имат бизнесмените на върха към самото филмово творчество. Сега явно Заслав е размислил, защото Juror #2 отново ще поведе Клинт към любимото му студио, но може би новината за пенсионирането му е свързана с разпадащата се обстановка там и липсата на гостоприемство към режисьорски таланти. Може би този филм ще бъде последният му, защото само на толкова са се съгласили Warners. В такъв случай, надяваме се да бъде наистина прекрасен.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment