След доста сериозно забавяне, най-накрая стигаме и до този трейлър. Нямахме никакво желание да го отрязваме, но истината е, че дори и когато става дума за поредната ненужна и невдъхновена игрална адаптация на някоя от анимационните класики на Disney, когато в творческия екип на проекта присъстват режисьорът Дейвид Лоуъри и винаги отличния Джуд Лоу, просто няма как да не му обърнем внимание. Въпросът е, възможно ли е те двамата да имат някакъв ефект върху сякаш безбрежния поток на впечатляваща посредственост и евтинa политическа адженда, характерни за „студиото на мишката“ през последните години? Отговорът е по-скоро не, но да не изпреварваме събитията.

Конкретният проект е Peter Pan & Wendy, който, както подсказва заглавието, е адаптация на класическия анимационен филм на Disney от 1953 г. Питър Пан, базиран на изключително популярните творби (пиесата от 1904 г. и романа от 1911 г.) на шотландския драматург Джеймс Матю Бари. Смятаме, че едва ли има хора, незапознати с историята на Питър Пан, която е претворявана във всевъзможни форми, затова няма да се спираме на нея, а директно ще преминем към трейлъра. Той в общи линии казва всичко, което трябва да се знае.

На места откриваме доста от визуалния стил на Дейвид Лоуъри, който той демонстрира в прекрасния The Green Knight, както и от предишния сблъсък на режисьора с игрална адаптация нa анимация на Disney Драконът, моят приятел, но това е всичко хубаво, което можем да кажем. Останалото е… зле.  

Трейлърът събра доста негативи заради „race swap“-a и ако някой може да даде валидни аргументи в полза на подобно нещо, не виждаме как би могъл да направи същото за защита на Александър Молони, който стои ужасно неправдоподобно като Питър – слабо актьорски и без каквато и да е харизма, която би трябвало да се излива от ушите на този герой. Тинкърбел няма да я коментираме. Но за да не кажете, че сме расисти, Евър Андерсън като Уенди е едно от нещата, които най-много ни бъркат в очите – щерката на Мила Йовович и Пол У. С. Андерсън може да е хубава, но и тя фалшивее здраво, да не говорим, че героинята ѝ изглежда непоносима, както повечето момичешки персонажи напоследък. За Джуд Лоу не можем да съдим изцяло само по тази кратичка поява, но и той клони към нелепото и дори в крайна сметка да се окаже страхотен в ролята, ще е само още по-жалко, защото ще е пропилян напразно. 

Последните големи игрални филми за Питър Пан (сред които беше и предисторията Пан на Джо Райт) бяха провали от почти всяко естество и не очакваме Peter Pan & Wendy да е различен, особено след като излиза директно на Disney+ по подобие на трагичния Пинокио на Робърт Земекис.

Режисьор на Peter Pan & Wendy е Дейвид Лоуъри (Драконът, моят приятел, Ain’t Them Bodies Saints, Призрачна история, The Old Man & the Gun, The Green Knight), който е и сценарист заедно с Тоби Холбрукс (Драконът, моят приятел). В ролите са Александър Молони, Евър Андерсън, Джуд Лоу, Яра Шахиди, Джошуа Пикъринг, Джакоби Джуп, Джим Гафигън, Алън Тудик, Моли Паркър, Алиса Уапанатак и др,

Премиерата е на 28 април по Disney+. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment