Попадна ни трейлър на един доста интересен документален филм – забавно и вдъхновяващо пътешествие заедно с Тим Дженисън, който е обсебен от … картините на майстора от нидерландския Златен век Йоханес Вермѐр ван Делфт. Вижте за какво иде реч.

Автори на филма са дуета илюзионисти и върли защитници на рационалното мислене Пен & Телър (Penn Jillette & Teller), но както се убедихте, той няма нищо общо със света на магията. Пен Джилет има опит в продуцентството – с документалния филм от 2005 „The Aristocrats”. Новата им творба „Tim’s Vermeer” е режисьорски дебют за Телър. Техният герой е тексасец, който се занимава с изобретения, но и гори от желание да разгадае тайната на Вермѐр – как през 17-и век той е успявал да създаде чрез четката си толкова фото-реалистични образи?

Историята се развива в продължение на 8 години, филмът е монтиран от материал с продължителност 2400 часа, а Дженисън пътува до Холандия, до Бъкингамския дворец, както и до Йоркшир, където се среща с художника Дейвид Хокни. Героят на филма се опитва да възпроизведе творба на Вермѐр без да притежава никакъв опит или талант, като предполага, че художникът е изобретил и използвал технологични приспособления за създаването на своите шедьоври. А ако това е вярно – това прави ли го измамник?

Тази история е типично щатска и безмислена главоблъсканица – защо един изобретател от Тексас ще завижда на уменията на художник от миналото, когото почитатели на изящното изкуство от цял свят харесват и уважават? Просто има хора, които се раждат с талант – и нашето лично убеждение е, че Вермѐр е бил един от тях. А що се отнася до документалния филм – той определено изглежда интригуващ и беше пуснат през декември в ограничен показ в Ню Йорк и Лос Анджелис (за да се „квалифицира” за Оскаровата надпревара), а от края на януари 2014 Sony Pictures Classics го пускат в по-широко разпространение отвъд Океана.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *