Първият семестър на инициативата Европейско кино за учащи включва прожекции на осем филма и един майсторски клас, които ще се проведат между 20 февруари и 27 март 2023. Програмата показва избрани заглавия от съвременното европейско кино на ученици и студенти при вход свободен. Филмите ще бъдат представени от режисьорката и основател на филмовата школа „Кино Клас“ Надежда Косева и програмния директор на Дома на киното Христо Христозов, а след края на прожекциите са предвидени дискусии с младите зрители.

Стартът е на 20 февруари, понеделник, в 18:00 часа с премиерния български филм „Смирен“ на режисьора Светослав Драганов. Сюжетът запознава зрителите с един 40-годишен режисьор на документални филми, който не е постигнал мечтания успех. Загърбил собственото си семейство, той влага цялата си енергия в новия си филм, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка. Когато  научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на операция от рак, той решава, че трябва да ги събере, за да заснеме емоционален финал на филма си. 

Виртуозният драматург и номиниран за „Оскар“ режисьор и сценарист Мартин Макдона („Три билборда извън града“) отново кани актьорския екип на своя дебют „В Брюж“ – Колин Фарел и Брендън Глийсън и отвежда публиката в родната си Ирландия, за да разкаже една брилянтна, трагикомична история за приятелство, раздор, самота и човешки дух. Действието на „Баншите от Инишерин(27 февруари, понеделник, 18:00 часа) се развива на усамотен остров край западното крайбрежие на Ирландия и разказва за отношенията между Падрик и Колм, които се оказват в задънена улица, след като Колм неочаквано решава да прекрати приятелството им, а събитията ескалират с шокиращи последици.

Валери Йорданов за пореден път доказва режисьорските си умения в своя нов филм „Шекспир като улично куче“ (6 март, понеделник, 18:00 часа) и пресъздава историята на едно 17-годишно момче, което притежава два големи таланта – актьорски умения и уличен бокс. Момчето обича и може да пише, обожава Шекспир и е „безкомпромисният шеф” и „гангстерът“ на своята улица, но трябва да си отговори на два сериозни въпроса: как и дали ще продължи по правилния път и с кой от „талантите“ си може да спаси живота на най-близкия си човек.

„Европейско кино за учащи“ продължава с няколко специални прожекции, включени в програмата на 27-ия София Филм Фест.

Португалската режисьорка Инес Алвеш пътува до Еквадор и Перу за снимките на своя документален филм „Водите на Пастаза“, който запознава публиката с ежедневието на група деца от местното население, живеещи в амазонската джунгла. Те ловуват, готвят, играят с лиани и гледат видеа на смартфоните си. Прожекцията е предвидена за 13 март, понеделник, от 18:30 часа.

На 17 март, петък, с начален час 17:00 в програмата е включен още един важен български филм – „Майка“ на Зорница София, триумфирал на фестивала на българския игрален филм „Златната роза“. Историята черпи вдъхновение от истинска история и запознава публиката с Елена – режисьорка, която създава театрална програма, благодарение на нея преобразява живота на сираци и получава покана да адаптира програмата в Кения. Изправена пред избор между копнежа си да има свое дете и да помогне на стотици сираци да започнат да мечтаят, Елена преоткрива смисъла на думата „майка”.

Колумбийският режисьор Раул Гарсия Родригес ще бъде специален гост на София Филм Фест през март и лично ще представи своя филм „Огън под дъжда“ на 25 март, събота, от 13:00 часа. Филмът е посветен на способността на всяко същество да превъзмогне нещастия и изпитания, които среща в живота си, и по този начин да постигне най-съкровените си мечти. Това е история за едно семейство – 12-годишно момче, майка му и бавачката му, които живеят в своя дом до река, под неспирния дъжд. Изоставената майка се опитва да запълни емоционалните си празнини в случайни връзки с различни мъже. Бавачката учи момчето на йога и медитация – в опит да му помогне за възстановяване подвижността на краката му, а за младия Андрес е нужно да преодолее вътрешните си бариери… Режисьорът е завършил режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1990.

Още един специален международен гост ще представи свой филм пред младежката публика в София – това е Александра Кочеф, която върви по стъпките на баща си, прочутия режисьор Тед Кочев. Жанровата комедия „Скрити съкровища“ разказва за девствена саможива девойка, която заравя откраднати ценности, за да ги замени за тайнствени дарения. Тя среща бездомна жена и решава да я приюти – между двете възниква уникална връзка, докато се опитват да разгадаят самоличността на загадъчен обект на изнудване. Прожекцията е предвидена за 26 март, неделя, началният час е 14:30.

За 27 март, понеделник, от 18:30 часа е предвидена среща с българския режисьор, сценарист и продуцент Сотир Гелев, който ще представи най-новия си филм „Флорентинска нощ“ и ще проведе майсторски клас по анимация в зала „Резонанс“ на Дома на киното. Филмът е конструиран от две паралелни истории, които изграждат сюжета по мотиви от творби на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал. Максимилиан разказва на болната Мария загадъчна история от своето детство, когато се е влюбил в красива статуя. Той става скулптор и търси начин да я пресъздаде. Часовникарят Филип е лишен от музикални способности, но е принуден да се яви на състезание по музика, за да се ожени за своята любима. За да спечели, той изработва невиждана музикална машина. „Флорентинска нощ“ разказва за приятелството, за скритите желания, за любовта към изкуството, за танца и за музиката.

Проектът „Европейско кино за УЧАЩИ“ е подкрепен от „Програма култура“ на Столична община и паневропейската верига киносалони Европа Синемас.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *