Бъстър Кийтън е един от най-интересните персонажи в историята на Холивуд, и то не само върху филмовата лента, но и в страниците на историческите книги. Животът на този млад водевил изпълнител, превърнал се в неоспоримо гениален режисьор и актьор, отговорен за някои от най-съвършените и основополагащи комедии някога прожектирани на голям екран, носи със себе си тежестта на трагичното падение на един творец в едно толкова комерсиално изкуство. Именно затова вярваме, че ако ще се екранизира живота му, то той заслужава да бъде разгледан не просто с уважение, но и с подобаващото за такъв велик артист ниво на креативност и оригиналност. Последното, което искаме да видим, е Бохемска рапсодия за Бъстър Кийтън.

Та…Deadline съобщава, че Рами Малек ще играе Бъстър Кийтън в минисериал за Warner Bros TV. Колко вълнуващо…

Проектът все още е в ранните стъпки на развитие, но студиото вече са сключили сделка с Мат Рийвс (Батман, Зората на планетата на маймуните), който ще продуцира и най-вероятно режисира поне част от сериала. Работи се и по намирането на сценарист (засега се водят преговори с Тед Коен, който вече има богат опит с HBO покрай Veep и Succession), а както и на материал за адаптация (книгата Buster Keaton: A Filmmaker’s Life на Джеймс Къртис бива разглеждана като опция; за любопитните, ние препоръчваме страхотната Camera Man на Дейна Стивънс).

Не можем да съдим проекта на толкова ранен етап (все пак харесваме Мат Рийвс и вярваме, че може да направи нещо добро тук), но общо взето всичко около проекта, ни кара да потръпнем леко от разочарование и раздразнение. Като чуем „минисериал“ се сещаме за състоянието на модерната телевизия и за безкрайните, шаблонни, болезнено удължени „престижни драми“, базирани на кой знае какви истински истории, които просто запълват малко празно пространство в дискурса. Като чуем „Рами Малек“ се сещаме за капана на повторяемостта, в който е попаднал този иначе талантлив актьор, откакто се издигна в очите ни заради Mr. Robot. Като чуем „Мат Рийвс“ въздишаме, задето поредният режисьор, правещ прекрасни филми за големия екран, емигрира към комфортното убежище на стрийминг платформите (Рийвс също така работи и върху spin-off сериал за Пингвина, изигран от Колин Фарел в Батман).

А като си помислим, че Бъстър Кийтън някога се е хвърлял пред влакове за самото кино…

„Генералът“ (1926)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment