Ситуацията с костюмните и жанрови филми и сериали в България е кофти. За такъв род продукции са необходими доста средства, каквито у нас не се дават, защото няма как да се избият, а продажбата в чужбина е трудна работа, тъй като нивото ни е трагично. От друга страна, няма как да вдигнем нивото, ако не се снимат подобни неща, затова и винаги се радваме, когато някой прави опит (дори и лош) в тази посока. В крайна сметка, така и така общото ни ниво е трагично, та като се снимат нетърпими неща, поне да са жанрови. Пък един ден може и да видим нещо свястно. 

В този ред на мисли, представяме на вниманието ви най-новия ни исторически сериал – средновековната драма Войната на буквите, адаптация по едноименния роман на Людмила Филипова. Сюжетът проследява историята на най-младия син на цар Симеон Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви. Действието се развива в последните дни от живота на Симеон Велики и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсано от политически интриги и прави опити да се откъсне от влиянието на Константинопол.

Според официалния синопсис „историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата“. Лошо няма, стига да е вярно. В главните роли са родните ни звезди Захари Бахаров, Теодора Духовникова и Деян Донков. Вижте ги в трейлъра:

Малко ще се повторим, но е неизбежно. Смятаме, че всички ще се съгласят, че няма как този сериал (особено в днешно време) да изглежда като Игра на тронове или някоя друга високобюджетна продукция от подобен тип – предполагаме, че нашият струва колкото техния кетъринг за седмица. Важното са творческият подход и замесените таланти, защото не всичко в това изкуство се измерва в пари – с достатъчно упорство, един ден ще имаме качествен продукт. Дали това ще е Войната на буквите?Съмняваме се, но смятаме, че по-възрастните и непретенциозни хора (които гледат сапунени сериали) има шанс да го харесат. Желаем му успех!

Режисьори на Войната на буквите са Виктор Чучков и Зоран Петровски, сценарият е дело на Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, а изпълнителен продуцент е Габриел Георгиев. В главните роли са Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев, както и младите актьори Даниел Върбанов, Ненчо Костов и Климентина Фърцова.

Премиерата на първия епизод (от общо дванадесет) е на 15 януари по БНТ.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

 1. Заради тия хора може и да се измъчва да го гледам(Захари Бахаров, Теодора Духовников, Валентин Танев) . НО Деян Донков, който се е подписал в писмо срещу Минеков и в подкрепа на отчайващите неща в Народния театър и оттам в цялата държава- може само да се измъчва и да не го гледам.

  1. Трябва да дадат шанс на Ники Илиев, тоя няма начин да не съсипе идеята на филма. Не мога да повярвам, че на тоя му дават филмите на кино и има хора, които го гледат и харесват. Тая държава е направо обречена???

 2. Направо си глътнах азбуката докато гледах трейлъра… 🤢 GOT this ain’t!

 3. Това, което човек може да изживее на територията на изкуството в БГ неизбежно води до задъдена улица. Аз се озовах в самия край на тази задъдена улица преди повече от 15 години ….и тогава не разбирах защо нищо , ама нищо, което се опитвах да гледам в БГ не ме радваше….

  По-горният филмов опит няма как да е нещо различно то това, което е – този улей в нищото накрая на задъдената улица не може и няма как да те отведе на голямо, светло и шарено място. Единственото спасение е да намериш начин как да пътуваш – за да търсиш и опитваш и да виждаш неща, които посмъртно няма как да ги видиш на Раковска …

  Ето затова нещо още има билети, струва ми се – през Юни …

  https://www.youtube.com/watch?v=9eYuNbdho34

  We saw it recently – and we were blown away … far, far away …
  Като гледаш подобни неща от време на време – в сърцето ти не остава място да се сърдиш на някой, че не е това, което не може да бъде …

 4. добре де…тия не се ли допитват до някакви специалисти как точно са говорили и държали по онова време…“Златния век“ като го гледаш, все едно си в 10-ти век, деба, тук такова не се усеща…

 5. В конституцията трябва да залегне строга забрана за българските сценаристи, режисьори и актьори, да правят филми!

  1. Големи злобари в това бг. И какво му е на серията? Или понеже ви прилича на GOT та дай да го плюем! Пълни кретени тук!
   Още не гледали нещо и заклеймяват…

  2. Сатърче, кое на какво прилича?! Сбъркан ли си? (въпросът е риторичен)
   Това е все едно да кажеш, че „Революция Z“ прилича на „Добрият Уил Хънтинг“, защото и в двете има дъска и тебешир :))))

   Ти какво видя от трейлъра дето те спечели… ама честно 🙂

  3. :)))))))))) ох, майкоооо :)))))) гласувам с „да“