Магията на светлината разпростира своите всепроникващи лъчи и благодарение на майсторството на Сам Мендес ще имаме удоволствието отново да се убедим с очите си какъв огромен талант притежава британската актриса Оливия Колман. През годините тя неусетно и безапелационно вдъхва живот във всяка героиня, с която решат да я предизвикат нейните режисьори. Независимо от епохата, независимо от сюжета, без значение от стечението на обстоятелства или условности, Колман се превръща в острие от светлина, което прогаря белия екран и всеки неин образ остава неизлечима следа в спомените на киноманите.

Убедени сме, че това ще се случи и с новата героиня на Колман – Хилари, която работи в кино „Empire“, нейде в градче на английското крайбрежие през 80-те години на ХХ век.

Вече се срещнахме с нея чрез първия поглед през разказа на киномеханика на Тоби Джоус, а сега е време за нов трейлър на „Empire of Light“.

Историята е за любов и премеждия, за предразсъдъци и страст, за силата, която притежават хората и която използват, за да се нараняват или да се спасят взаимно… Връзката между Хилари и младия, пълен с ентусиазъм Стивън (киноспециалистите сипят суперлативи за Майкъл Уорд в тази роля) се трансформира постепенно и е подложена на изпитания в общество, което се опитва да налага безумието на някакви измислени доктрини… В актьорския екип, освен Колман, Уорд и Джоунс, има още един носител на „Оскар“ и страхотно талантлив актьор – Колин Фърт; партнират им още Том Брук, Таня Мууди, Хана Онслоу, Кристъл Кларк и др.

Неизбежно е да подчертаем отново, че съчетанието на разказваческия талант на Мендес с уникалните актьорски способности на Колман и чара на 24-годишния неин екранен партньор Уорд, са обвити в светлина от легендарния Роджър Дийкинс – 15 пъти номиниран за „Оскар“ и притежател на два от така жадуваните златни войни (за „1917“ и „Blade Runner 2049“). Като добавим и композиторите на музиката Трент Резнър и Атикъс Рос, прекалено много стават факторите, които със сигурност ще привлекат вниманието на членовете на Американската киноакадемия до края на 2022 – дори и продуцентите на „Empire of Light“ да решат (най-ексцентрично) да не го подават към селекционните комисии за „Оскар“, спецовете (и всички киномани по света, убедени сме!) сами ще си го „изискат“.

Да не забравяме, че Сам Мендес също допринася за „наградната тежест“ със своя „Оскар“ (за „Американски прелести“), с четири награди БАФТА и два Златни глобуса, както и над 60 приза от цял свят – доказателство за оценката от страна на публика и критика на неговите филми.

Премиерата на „Empire of Light“ бе в програмите на Телюрайд и Торонто през септември и до момента е представян на още над 20 фестивала в цял свят. Широкото му разпространение в Щатите и Канада стартира на 9 декември, а месец по-късно е предвидено тръгването на филма по кината и на Великобритания. Дали ще стигне (навреме) и до големите екрани у нас?!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *