След броени дни ще излезе от печат „Летопис на нямото кино в София (1896–1933)” – издание на Културен център G8, финансирано от Столична програма „Култура”. Върху 238 страници тримата автори Петър Кърджилов, Ирина Китова и Зорница Кръстева проследяват първите 38 години от киноживота в столицата на България – пристигането от чужбина на най-ранните пътуващи кинематографи, появата на първите стационарни кина, заснемането на първите хроникално-документални филми от чуждестранни кинооператори, раждането на първите български кинохроники и игрални филми, осъществяването на първите екранизации по отечествени литературни произведения и организирането на копродукции между родни и чужди продуценти, излизането на първите периодични издания за кино, основаването на първите професионални съюзи и любителски организации, възникването на киношколи, нахлуването на звука върху киноекраните, изявите на нашенци (актьори и режисьори) в световното кино…

Кратките, но увлекателни текстове в книгата са богато илюстрирани – с над 700 фотографии, факсимилета и рисунки, аранжирани като стар семеен албум, позволяващ на съвременния читател да извърви трънливия път на седмото изкуство в нашата столица през сравнително кратък, ала бурен времеви период, известен като епохата на Великия ням. Именно заради всичко това заглавието „Летопис на нямото кино в София (1896–1933)” е предназначено както за специалисти, така и за всички, които обичат киното и неговата история. Освен това книгата ще се разпространява безплатно в два формата – като хартиено и електронно издание. Предвид ограничения тираж, изданието приоритетно ще бъде предоставено безвъзмездно на научни, образователни и културни институции с фокус върху проблематиката като институти, музеи, университети, колежи и специализирани училища. Електронният вариант ще бъде на свободен достъп за всеки, който желае да се запознае с историята на нямото кино у нас.

Премиерата на „Летопис на нямото кино в София (1896–1933)” ще се състои на 28 ноември (понеделник) от 18:30 ч. в Културен център G8:

Петър Кърджилов е доктор на изкуствоведските науки, асоцииран член на сектор „Екранни изкуства” към Института за изследване на изкуствата при БАН, дългогодишен изследовател на ранното кино в България, киноисторик. Автор на над 3000 журналистически материала, на 140 научни публикации (някои от които са преведени на английски – в САЩ, но също на китайски, сръбски, румънски и македонски), на 24 книги, половината от които са посветени на историята на българското кино. През 2020 г. е награден от Министерството на културата с почетния знак „Златен век” (с огърлие).

Доц. д-р Ирина Китова е преподавател в катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград, основател на благотворителната културна платформа „Неконформистката алтернатива” в партньорство с Културен център G8, сценарист и режисьор на филма „Едни софийски бардове и други местни птици”, драматургичен консултант и продуцент на късометражни, експериментални, документални и игрални филми, автор на две монографии и на над 20 научни публикации.

Зорница Кръстева е магистър по археология и докторант към Катедра „Археология” на  СУ „Св. Климент Охридски”. От 2014 г. работи като арт мениджър в Културен център G8, където отговаря за координацията на проекти в областта на киното и кинознанието, сред които и Любителския музей на киното. Автор на научни публикации в областта на археологията.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *