В навечерието на осмия кино-литературен фестивал Синелибри обръщаме поглед към будната детска публика. Програмата предвижда цяла поредица от вълнуващи събития и филмови прожекции, предназначени както за невръстните зрители, така и за техните родители!

Още на 9 октомври от 16:00 ч. във Френския институт в България ще се състои премиера на анимационния филм „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?, копродукция на Франция и Люксембург.  Създаден по мотиви от знаменитата поредица на писателя Рьоне Госини и карикатуриста Жан-Жак Семпе, филмът на режисьорите Амандин Фрьодон и Бенжамен Масубр  беше номиниран за „Златна камера“ на кинофестивала в Кан и отличен с награда „Кристал“ за най-добър филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. Събитието на 9 октомври е предназначено за деца и възрастни и се организира съвместно с фондация „Детски книги“. Филмът е дублиран и е подходящ за зрители над 5-годишна възраст.

На 16 октомври от 18:00 ч. в кино „Одеон“ Пенко и Сотир Гелеви ще представят красива анимационна творба с мистериозното заглавиеФлорентинска нощ“. Филмът е съставен от две паралелни истории и представлява романтичен разказ за странните проявления на любовта и за неочакваните препятствия пред нея, чието преодоляване води до също толкова неочаквани резултати. Разказва се също и за приятелството, за травмите в детството и техните белези, за скритите желания, за неосъзнатия стремеж към себепознание и за влечението към изкуството. Сценарият е създаден по мотиви от творби на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал. Филмът е подходящ за зрители над 9-годишна възраст.

Oz-1

Отново на 16 октомври, в 17:00 ч., каним всички почитатели на непрежалимия френски карикатурист Жан-Жак Семпе, автор на илюстрациите в славната поредица за малкия Никола, на събитие в негова памет! Специален гост ще бъде талантливият млад аниматор Стефан Войводов. Семпе създава шедьоври на хумора, великолепно отразяващи умилено-ироничното му възприятие за човешките недъзи. Неговата дарба на наблюдател, съчетана с невероятен усет за комичното, го правят един от най-големите френски карикатуристи от последните 50 години. Събитието ще се състои в Сити Марк Арт Център и ще бъде съпроводено с прожекция на актуалния анимационен филм, вдъхновен от историите за малкия пакостник Никола:  „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“

На 23 октомври в Дома на киното ще отбележим 100-годишнината от рождението на американската актриса и певица Джуди Гарланд, считана за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд. Събитието предвижда специална прожекция на митичната лента „Магьосникът от Оз на реж. Виктор Флеминг и представяне на новото българско издание „Чудният вълшебник от Оз“ в превод на Жечка Георгиева. Онези зрители, които не са гледали филма до този момент, ще имат уникална възможност да се възползват от  мастерирано, дигитализирано копие за голям екран. Събитието е подходящо за зрители над 9-годишна възраст и се организира съвместно с фондация „Детски книги“.

В рамките на посочените събития всички екранизирани детски книжки, в т.ч. заглавията от поредицата за малкия Никола, ще се предлагат на промоционална цена.

Билети за всички прожекции и фестивални събития можете да си набавите оттук: https://epaygo.bg/3709766830

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

nicola-poster-20221008

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *