Гледали сме поне няколко филма, в които герой се запознава или разбира за мистериозен свой двойник, който му обръща живота. Не се сещаме обаче за филм, в който едновременно женена двойка разбират, че имат двойници, също женени един за друг. Днес ще ви представим един такъв филм от света на иранското кино, от където консистентно получаваме качествено кино и поне едно заглавие годишно успява да спечели световната критика – тази година може да е този.

В новият филм „Subtraction” на иранския режисьор Мани Хагиги („Pig”, „50 Kilos of Sour Cherries”) инструкторка по кормуване вижда съпруга си да влиза в апартамента на друга жена, докато тя си мисли, че той е извън града. Оказва се обаче, че е видяла точно копие на съпруга си, женен за точно копие на самата нея. Различните двойки са изумени и започват да комуникират, откъдето сюжетът само се заплита и четиримата ще искат да установят как се е случило това и дали те са единствените хора с двойници.

Вижте първият трейлър сега:

Атмосферата на трейлъра ни привлича много, защото е по средата между научната фантастика и психо-трилъра. През цялото време не е ясно каква част от това, което героите преживяват е реално или някакъв тип халюцинации, кой от тях е „истински“ и как взаимодействат едни с други. Виждаме потенциал това да е едновременно драма на характери, мистерия и психологически трилър, което определено не би било за пропускане.

Привлича ни също и идеята, която режисьорът споделя като вдъхновение за филма:

Исках да уловя настроението в съвременния Техеран – потискането и тревожността, както и дълбоката, упорита надежда за нещо по-добро – но без да правя дидактичен или експлицитно политически филм. Исках да разкажа заледяваща и напрегната любовна история, която улавя чувството, което всички изпитваме, живеейки двойствения живот в този невероятен, странен град.

Subtraction” е режисиран от Мани Хагиги по сценарий, написан от него и Амир Реза Кухестани. В главните роли са Тарани Алидусти и Навид Мохамедзади.

Филмът ще дебютира на фестивалът в Торонто, но за момента международна премиера не е обявена.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *