Около месец остава до премиерата на Шантарам“ („Shantaram”) по Apple TV+, за който нямаме много високи очаквания – поставили сме си санитарен минимум, за да избегнем тоталното разочарование, но и за да имаме шанс да се изненадаме приятно, ако (случайно) сме сгрешили в преценката.

На ниво трейлър, нещата не изглеждат много обнадеждаващо. Не ни разбирайте погрешно, далеч сме от мисълта да сравняваме сериала с книгата на Грегъри Дейвид Робъртс, при това не всички от нас я намират за шедьовър (а има и такива, които упорито отказват да я прочетат, защото са се заинатили да видят Мумбай първо със собствените си очи и чак след това да потъват в криминалното минало на главния герой), но като гледаме Чарли Хънам в ролята му, някак си оставаме с впечатление, че той самият не се чувства на правилното място. Може и да грешим, ама…

Изгледахме трейлъра няколко пъти, за да се убедим, че първоначалното ни усещане не е било лъжливо – сякаш Хънам не потъва в ролята и се движи с ясното съзнание, че някой го снима. Безброй пъти сме гледали реклами, в които героите не изглеждат изкуствено-пришити и пресъздадената кратка част от историята ни кара да искаме да видим още и още от нея, а тук мистър Хънам май прави всичко по задължение, без особен хъс. Вероятно ще дадем шанс на сериала, или поне на първите един-два епизода, за да проверим до каква степен (все още) може да разчитаме на интуицията си, но сме сигурни, че писаното слово, особено в този случай, притежава много по-сериозно обаяние от „Шантарам“ на малкия екран.

Особено колоритно е описанието на бурния живот на главния герой, който ще бъде разказан в продължение на 12 епизода. За незапознатите ето синопсиса на българското издание наромана:

Световният бестселър „Шантарам“ е роман, базиран на лудия живот на Грегъри Дейвид Робъртс. Роден в Мелбърн през 1952 година, след разпадането на брака си Грегъри Робъртс развива хероинова зависимост. Извършва 24 банкови обира с пистолет-играчка и само за една година успява да задигне 38 000 долара. Наречен е „бандитът-джентълмен“ заради това, че използва думи като „моля“ и „благодаря“ и носи костюми от три части по време на обирите си. Заловен е и получава 19-годишна присъда. Две години по-късно успява да избяга от затвора посред бял ден. Бяга за Мумбай, където създава безплатна клиника за бедняци. По-късно се свързва с мумбайската мафия, за която работи години наред… Действа като контрабандист на злато, валута, фалшиви паспорти… Участва във войните на муджахидините в Афганистан срещу Съветския съюз… През 1990 година е окончателно заловен във Франкфурт и е върнат в Австралия за доизлежаване на присъдата си. В затвора написва бестселъра „Шантарам“, който е преведен на немски, френски, испански, италиански, руски и на български език! През 2004 година правата за филмиране на романа са купени от киноиндустрията в лицето на Джони Деп и Warner Bros.

Днес Грегъри Дейвид Робъртс e 70-годишен и живее в Мелбърн, Франция, Германия и Мумбай.

shantaram_xlg

Напомняме отново многообразието в актьорския екип на „Шантарам“ – в тази екранизация участват Шубам Сараф, Електра Килби, Фейзал Бази, Лука Паскуалино, Антония Деспла, Али Хан, Суджая Дасгупта, Венсан Перез, Дейвид Фийлд, Александър Сидиг, Габриеле Шарницки, Елъм Есъс, Рейчъл Камат, Матю Джоузеф и Шив Палекар.

Съавтори на сериала са Андреа Барън, Никол Клемънс, Стив Голин, Джъстин Кързел (който първоначално щеше да режисира) и Стив Лайтфут, като Ерик Уорън Сингър е отстъпил позицията си на шоурънър в полза на Лайтфут и той е завършил работата по сценариите. Сингър е в екипа на изпълнителните продуценти, заедно с останалите съавтори на сериала, като към тях е включен и режисьорът Барат Налури („The Man Who Invented Christmas“).

Премиерата на „Шантарам“ („Shantaram”) е на 14 октомври 2022 година, като в първия ден ще бъдат излъчени три епизода, а след това ще се появяват по една нова серия седмично в петъците до 16 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Смятам да постъпя както с много други литературни екранизации( примерно „22 ноември 1963“ на Кинг) – ПЪРВО ще прочета книгата,а ПОСЛЕ ще изгледам и сериала – така ще мога компетентно да хваля/псувам 😉