Програмата на Френския институт „Съдби на жени“ продължава този петък и събота с две чудесни прожекции – „Кръстницата“, тази вечер, от 18:30 часа и „Лъчезарното момиче“, в събота, от 19 часа. Мястото е зала „Славейков“ в центъра на София.

Кръстницата“ представлява среща между жанрове и влияния, умело преплетени от Жан-Пол Саломе. В ролите са имена като Изабел Юпер, Иполит Жирардо, Фарида Учани и Лилиан Ровер. Винаги е вдъхновяващо да гледаш изключителна драматична звезда в жанрово упражнение и ново амплоа. Такъв е случаят с Изабел Юпер и този филм.

В тази криминална комедия великата актриса се забавлява с лек сюжет и приятен за окото стил. Юпер се превъплъщава в Пасианс Портофю – зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Когато си дава сметка, че познава майката на един от подслушваните наркодилъри, Пасианс решава да го покрие, но този ход я повлича към най-дълбоките води на наркотрафика. Скоро тя ще мобилизира всичките си знания и възможности, за да изгради своя собствена престъпна мрежа, и ще се сдобие с прозвището Mama Weed. („Мама Марихуана“).

Филмът е по романа „Кръстницата“ на Анелор Кер.

Съботната вечер ни среща с „Лъчезарното момиче“. Нова историческа драма, режисирана от Сандрин Кимберлейн с Ребека Мардер, Андре Маркон и Антони Бажон в главните роли.

Ето го и сюжета: „Париж, лятото на 1942. Ирен е млада еврейка, която живее в устрема на 19-те си години. Семейството й става свидетел на това как открива света, създава приятелства, влюбва се за първи път, отдава се на страстта си към театъра… Мечтае да стане актриса, а дните й отминават един след друг в безгрижна младост. Но Ирен няма представа, че те са преброени…“

Съдби на жени“ продължава с уикенд прожекции до осми октомври. Всички филми са със субтитри на български език.Вход с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *