Неведнъж сме споделяли за любовта си към stop-motion анимацията и винаги сме ужасно щастливи, когато успеем да надникнем зад кулисите на някой интригуващ проект. А когато става дума за очакван филм като „Пинокио“ („Guillermo del Toro’s Pinocchio“) на любимия ни Гийермо дел Торо, интересът и вълнението ни са дори още по-големи. През изминалия уикенд Netflix разпространи именно такова „видео зад кадър“, което, освен че ни надъха още повече за филма, за пореден път ни остави да благоговеем пред къртовския труд и изобретателността, които съпровождат създаването на това невероятно изкуство.

Пинокио“ ще разкаже познатата ни история за дървеното човече, което иска да стане истинско момче, но по начин, какъвто не сме виждали досега на екран. Действието се развива в Италия между двете Световни войни, по време на възхода на диктатурата и фашизма, а по думите на самия Гийермо дел Торо, филмът преобръща моралните основи на оригиналната приказка на Карло Колоди и за да се превърне в истинско момче, Пинокио не трябва да се променя, а да се държи и действа като такова.

Изглежда повече от страхотно и нямаме търпение! Принципно всяка втора адаптация на „Пинокио“ на Колоди – а те са под път и над път (дали буквални, или просто вдъхновени) – ни се продава като „различна“ и „невиждана“, но в голяма част от случаите това са маркетингови партенки. В конкретния случай обаче смятаме, че версията на Гийермо дел Торо наистина ще бъде различна и което е по-важно – смислена. Защото лесно можеш да предложиш друга форма, лъскава визия и да набуташ модерни теми и политики, но съдържанието да бие на кухо – последен пример е режисираната от Робърт Земекис, лоша игрална адаптация на класическа едноименна анимация на Disney.

Режисьор на „Пинокио“ („Guillermo del Toro’s Pinocchio“) е Гийермо Дел Торо („Кронос“, „Лабиринтът на фавна“, „Пурпурният връх“, „Формата на водата“) в партньорство с Марк Густафсон („Фантастичният Мистър Фокс”). Сценарият е дело на Патрик МакХейл („Over The Garden Wall”), Матю Робинс („Пурпурният връх“), Грис Гримли и Гийермо Дел Торо, по книгата „Приключенията на Пинокио“ на Карло Колоди.

Ролите озвучават Юън Макгрегър (Крикет), Дейвид Брадли (Джепето), Грегъри Ман (Пинокио), Кристоф Валц (Граф Волпе), Кейт Бланшет, Джон Туртуро, Рон Пърлман, Фин Улфхард, Тим Блейк Нелсън, Тилда Суинтън и др.

Премиерата на „Пинокио“ ще бъде на филмовия фестивал в Лондон в началото на октомври, след което ще получи ограничен показ по кината от 25 ноември, а в Netflix ще е достъпен от 9 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *