Днес, 29 септември, от 22:00 часа по Epic Drama, е дългоочакваната двойна премиера за Централна и източна Европа на третия сезон на сериала „Подводницата“ („Das Boot“) – сезон, който е определян от критиците като „най-добрият досега“, „визуално поразяващ“ и „приковаващ“. По този повод имахме възможност да вземем ексклузивни интервю с едно от основните действащи лица в сериала – изключително интересния германски актьор Том Влашиха, когото зрителите познават от отличителните му превъплъщения в „Game of Thrones“, „Stranger Things“ и „Tom Clansy’s Jack Ryan“.

Ето какво сподели Влашиха пред Влади Апостолов, както за новия сезон на „Подводницата“, така за част от другите си забележителни превъплъщения (видео вариант на интервюто ще откриете най-долу):

Влади: Първият ми въпрос е, забавно ли ти е все още да играеш морално амбивалентни герои, малко злодеи, леко антигерои? Какво можеш да ни кажеш за арката на героя ти в следващия сезон на „Подводницата“?

Том: Да, отговорът на първия въпрос е „да“. Все още ми харесва да играя морално амбивалентни герои, защото те са като в истинския живот. Няма изцяло лошо или изцяло добро, нещата са по средата или поне аз така мисля.

За един актьор винаги е по-голямо предизвикателство, но пък и е по-удовлетворително да играеш многопластов характер, защото можеш да извадиш различни лица.

Например моят герой в края на предходния сезон беше повишен. Изпратиха го да ръководи концентрационен лагер в Полша. Той е воден изцяло от кариерни амбиции, макар вече да започва да изпитва някои съмнения относно нещата, които прави. Той обаче приема позицията. Новият сезон прави скок във времето и за пръв път го виждаме цивилен.

Хаген Форстър е пратен в Португалия, за да разследва убийството на служител на ГЕСТАПО. Малко е неясно какво се е случило междувременно, но се вижда, че той вече има легендарен статут, легенда е. Същевременно е съкрушен човек. С напредването на сезона, той се забърква все повече и повече в тази мрежа от интриги и на практика осъзнава, че го манипулират.

Когато играеш съкрушен човек, съкрушен герой, това тежи ли ти по някакъв начин? Какъв е протоколът ти за подготовка, за да изиграеш такъв герой? Предполагам, че трябва да влезеш в много специално състояние на ума, за да олицетвориш такъв персонаж.  

Добър въпрос. Трябва да знаете, че аз не съм актьор на метода. Не вярвам в този подход. Аз се уповавам на техниката. Това, което ни учеха в актьорското училище, беше предимно по Станиславски. Много, много техничен подход към изпълнението. В най-добрия случай е някакво съчетание от двете.

Разбира се, опитваш се да проектираш себе си в ситуацията, за да изобразиш определен герой, но не е само това. Как го правиш? Опитваш се да си представиш какво би да си в тези обувки. И когато имаш добър сценарий и добри партньори на сцената, се получава.

Когато си на снимачната площадка, играеш този „счупен“ герой, който е в наистина сериозно положение, отнасяш ли някаква част от тази угнетеност у дома или успяваш да се откъснеш непълно, щом приключиш?

Оставям го изцяло на снимачната площадка. В минутата, в която приключим последната сцена, отново ставам себе си.

Страхотно. Кажи ми две думи за снимачния процес. Лудостта с анти-ковид мерките и локдауните, хаоса на пандемията отрази ли ви се? Беше ли много различно?

Не беше много различно. Разбира се, правехме си тестове всяка сутрин. Снимахме огромна част в Малта и целият актьорски състав и екипа бяхме в един хотел, което в крайна сметка се оказа много яко, защото обикновено се местиш на различни локации, а сега заради ковид и това, че трябваше ежедневно да се тестваме и да сме изолирани, всички заедно прекарахме 6 седмици в един и същ хотел. Това всъщност се оказа много хубаво, защото успяваш наистина да опознаеш хората по-отблизо. За щастие нямахме и никакви проблеми откъм ковид.

Scene 669 REFUGEE HIDEOUT - LISBON The couple are stopped by a policeman, Forster ducks into a courtyard

Като спомена Малта се сетих за страхотния ти герой в Game of Thrones, къде снима тогава? В студиата в Ирландия, в Малта или другаде?

Повечето ми сцени [като Джакен Х’гар] снимах в студиата в Ирландия, но имахме и външни снимки в Хърватия. Третата най-голяма снимачна площадка беше Испания. Знам, че са снимали и в Малта, но в този случай аз нямах снимки там.

Кажи ми – ти често играеш в такива исторически драми, а имаш ли интерес да пресъздадеш някоя историческа фигур? Минава ли ти такова нещо през ум? Въпросът ми идва от това, че като говорим за немско кино, може би най-високо оцененият, най-великият образ е този, изигран от Бруно Ганц в Downfall [в ролята на Хитлер] – може би най-отличителният образ в немското кино от гледна точка на външен наблюдател.

Определено е така. Някога беше един изключителен германско-швейцарско актьор. Така е. А изпълнението му беше невероятно.

Но ти ме попита дали аз бих изиграл историческа личност. Имам някои колебания за това. Защото когато изобразяваш действителна историческа личност, ти можеш само да интерпретираш. Имам предвид това, че може да се доближиш до историческата истина, но не е сигурно, че това е истината.

За мен винаги остава този малък проблем, защото никой от нас не е имал възможността да се срещне с тези хора от миналото. А същевременно трябва да ги интерпретираш и тази интерпретация се превръща в истина. Така че ако сбъркаш, никак не е добре.

Много актьори се стремят да участват в голям биографичен филм, защото има шанс да постигнат легендарен статут – най-скорошният пример е с Елвис

Много е отговорно. Миналата година участвах в Шведски филм – „Hilma“, който ще излезе всеки момент. Играх австрийския философ Рудолф Щайнер. Доста трудно беше. Заради отговорността, която носиш като актьор.

Scene 669A REFUGEE HIDEOUT - LISBON Forster encounters Levi and Rachel who invite him to eat

Какъв е историческият период във филма?

Около 1900 г.

Кога ще излезе?

През октомври.

Работиш ли все още в театъра?

Много бих се радвал, но в момента е практически невъзможно, защото пътувам много заради снимки на филми. Това би объркало участията ми в театъра, в Германия има определена система. Тук представленията се правят само два-три пъти месечно в хода на дълъг период от време. Трудно е като ангажимент.

Къде си базиран основно – напоследък, в Германия или другаде в Европа?

Не, не, в Берлин съм, но в голяма част от времето пътувам по работа.

Според теб, цялата филмова индустрия, снимачния процес, производството на филми дали се възроди, дали се възстанови след ковид? Или все още се бори? Как мислиш?

Да, смятам, че се съвзехме. Имаше кратка пауза за няколко месеца, когато снимките спряха навсякъде. Сега, обаче, нещата са си по старому. Така и трябва, не можем да позволим на ковид да диктува живота ни завинаги. Продължаваме нататък.

Искаш ли да споделиш с нас някой от проектите с твое участие, които предстои да излязат, или може би нещо, по което работиш в момента.

Както споменах, Hilma излиза през октомври. Работих и по един сериал за Starz в Щатите, нарича се „Опасни връзки“. Мисля, че започва през ноември. Базиран е на оригиналния текст от 18-ти век. Играя хирург, амбициозен хирург.

 [Обратно на „Подводницата“] Колко си ангажиран в този сезон? Имаш ли повече екранно време, по-голям физически ангажимент или е съизмеримо с предишните сезони?

Историята продължава по подобен начин. Има различни сюжетни линии, а моята този път се случва в Португалия и това много ми харесва. Малко е като история в историята, снимана е като  film noir. Това беше целта. Реално е шпионски трилър. В рамките на голямата история за „Подводницата“/ Das Boot.

Да, прилича на големите филмови драми от 40-те и 50-те – от Холивуд и Европа. С филм ноар естетика. В предишни интервюта си казвал, че създаването на такъв персонаж е отборно усилие. Добавяш ли свои идеи за развитието на героя? Говориш ли с продуцентите и режисьори, обсъждате ли как да оживее персонажа, правиш ли импровизации, или по-скоро се придържаш към насоките стриктно.

Когато играеш един герой в продължение на няколко сезона, правите брейнсторминг с продуцентите и сценаристите, за да решите какъв ще бъде пътят на персонажа, и особено как ще завърши той.

Имали сме такива обсъждания, но преди всичко имаме страхотни сценаристи и тяхна е идеята за филм ноар и тази сюжетна линия. Предизвикателството за моя герой конкретно е това, че в предходните два сезона извърши толкова злини и престъпления, че малко се притеснявах какво му предстои, понеже не виждах потенциал за още движение в тази посока. Отдъхнах си, бях много доволен от развитието на нещата.

Das Boot

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *