Нищо ново под слънцето – във всеки период от историята на човечеството хората с власт се „забавляват“ с интриги, удари под кръста, заговори, убийства. Част от най-успешните управници в средновековието са изключително умели в жонглирането с човешки животи и именно натам са се насочили Starz в стремежа си да увеличат желанието на публиката да посещават и техния стрийминг-канал.

Във фокуса на сериала им „The Serpent Queen“ попада една от най-влиятелните и най-дълго властващи кралици на Франция – Катерина Медичи, която след смъртта на съпруга си Анри II е регент и/или кралица-майка (разбирай – управляваща) на трима от наследниците му – синовете им Франсоа II, Шарл IX и Анри III. По нейно време е организирана прочутата Вартоломеева нощ – масово клане на хугеноти (протестантите във Франция), а в продължение на повече от четири десетилетия през XVI век тя действа безпощадно с желязна ръка срещу всеки, който събуди някакво подозрение в нелоялност към нея и династията Валоа.

Ето как изглежда Катерина в „The Serpent Queen“, благодарение на уменията за превъплъщения на Саманта Мортън:

Ще ни бъде любопитно дали детайлното пресъздаване на исторически събития от преди близо пет века ще предизвика интереса на аудиторията на Starz. Ето какво гласи официалният синопсис на поредицата:

The Serpent Queen“ е интригуваща историческа драма, която използва съвременни похвати за пресъздаване на познатите факти – как Катерина Медичи се сдобива със своята власт. Сюжетът се разкрива постепенно чрез флаш-бек епизоди, като героинята отстоява правотата на своите действия и обобщава научените уроци на своята доверена слугиня Рахима. 14-годишна, Катерина се омъжва за Орлеанския херцог. Нейният чичо, папа Климент VII е договорил този брак, който включва голяма зестра, геополитически съюз и очакване за много наследници. Ала от самото начало на тази връзка, Катерина е наясно, че съпругът ѝ е влюбен в красивата и два пъти по-възрастна от него придворна дама Диана дьо Поатие, която е негова метреса до края на живота му. Несигурна в бъдещето си, Катерина бързо трябва да научи на кого може да вярва – и сред хората от нейния антураж, и измежду членовете на кларския двор, за да предвиди възможните ходове и да обезвреди своевременно всеки, който случайно подцени нейната решимост да оцелее на всяка цена…

The Serpent Queen“ е създаден по романа на шведската писателка и историк Леони Фрида „Catherine de Medici: Renaissance Queen Of France“, а в актьорския екип, освен Мортън, са още Чарлз Данс, Людивин Сание, Рупърт Еверет, Колм Мийни, Сеня Нануа, Лив Хил, Кируна Стамел, Бари Хийт, Енцо Клиенти, Антония Кларк, Бет Годар, Раза Джафри, Адам Гарсия и др.

Премиерата е на 11 септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Саманта Мортън не играеше ли в сериала „Блудници“?