Когато киното е в кръвта на някого, не могат да го спрат забрани, решетки, правителствени постановления! Новият филм на Джафар ПанахиNo Bears“ ще бъде представен премиерно в официалната конкурсна програма на Венеция, а след това и на фестивала в Торонто – съществуването и на тази негова творба е категорично доказателство за неговата несломима решителност и творческа дързост.

Припомняме, че световноизвестният ирански режисьор е носител на „Златна палма” за дебютния си филм „The White Balloon”, „Златен лъв” за „The Circle”, „Златна мечка“ за „Taxi“ и наградата за най-добър сценарий в Кан за „Три лица“, а през 2010 година бе осъден на 6 години затвор и му бе забранено да напуска страната, да снима филми, да пише сценарии и да дава интервюта за чуждестранната преса в продължение на 20 години. През месец юли той посещава ирански затвор в стремежа си да научи повече за друг режисьор, арестуван от властите за изразяване на лична позиция, и е задържан за излежаване на присъдата си за анти-правителствени действия. А междувременно новият му филм „No Bears“ започва своя фестивален живот.

И тази история на Джафар Панахи се фокусира върху предизвикателствата, с които се сблъсква непрестанно всеки автор, който се опитва да създава изкуство в родната страна на режисьора. Границата между реалността и авторски-фантазираната част от сюжета се размива, наблюдавайки самия Панахи в действие – той е в ролята на кинаджия, който се опитва да хвърли светлина върху пропагандните твърдения на правителството. И макар да изглежда като документално представен сюжет, „No Bears“ представлява интересен експеримент, за който – убедени сме – тепърва ще се говори, не само в контекста на тоталната забрана от страна на иранските власти. В актьорския екип на филма, заедно със самия Панахи, са още Насер Хасеми, Вахид Мобасери, Бахтияр Панджей, Мина Кавани, Реза Хейдари и др.

Както споменахме в началото, премиерата на „No Bears“ е през септември във Венеция, след нея е Торонто и през октомври Ню Йорк. Сигурни сме, че предстоят още фестивални дестинации за най-новия филм на Джафар Панахи.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *