wf_20220830

Докато продължава лудостта на управниците в целия свят, които разчитат на оръжейни откоси, вместо да дадат шанс на разума и словото, творбите, посветени на големите войни на ХХ век ще бъдат актуални. В момента Netflix подготвят римейк на „На Западния фронт нищо ново“ („All Quiet on the Western Front“) по легендарния роман на Ерих Мария Ремарк, издаден 10 години след края на Първата световна война и екранизиран през 1930 година, като филмът получава „Оскар“-и за най-добър режисьор (Луис Майлстоун) и филм на годината и остава с номинации за сценарий и операторско майсторство.

Централните роли в новата адаптация са поверени на млади, предимно германски актьори – Феликс Камерер, Албрехт Шуш, Мориц Клаус, Арон Химлер, Един Хасанович, Девид Стрезов, Себастиан Хюлк. Обичаният от няколко поколения Даниел Брюл влиза в ролята на Матиас Ерцбергер – германският държавник, който става държавен секретар през октомври 1918 година, а в периода февруари 1919 – март 1920 е министър без портфейл и на финансите. Известен като отявлен привърженик на идеята за разбирателство с Антантата, през 1920 година е принуден да се оттегли от политиката, а през 1921 е убит е от националисти с обвинения в „предателство“ на германската кауза. Освен с неговата роля, Брюл е ангажиран и с продуцентски отговорности по филма, заедно с Малте Грюнерт от Amusement Park и Даниел Драйфус.

wf1_20220830 wf2_20220830 wf3_20220830 wf4_20220830

Ще припомним тук официалния синопсис на романа на Ремарк:

Няма по-значим документ за трагедията и безсмислието на войната от историите на загиналите в нея. Няма по-голям паметник от проваления живот, осакатените тела, изгорените души на оцелелите в нея. Вече повече от век след началото на Първата световна война, романите на Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново“ и „Обратният път“ продължават да звучат болезнено актуално, защото светът не е спирал да воюва. Без да влиза в ролята на проповедник германският писател е събрал в тези книги болката на група войници, някои от които стават жертви на чудовищната машина за смърт, а други – на духовната парализа на следвоенния свят, който отказва да ги приеме и който те не могат да разберат, защото, откакто са били почти деца, единственото, което са познавали, е било кръвта, окопите и смъртта.

На Западния фронт нищо ново“ излиза през 1929 година и за 18 месеца е преведен на 22 езика и продаден в над 2,5 милиона бройки. През 1931 година Ремарк публикува в Германия и продължението – „Обратният път“, където разказва истории за оцелелите от Първата световна война. И двете книги са заклеймени от нацистите, забранени и горени на техните клади, а самият Ремарк е принуден да напусне родината си.

Режисьор на новата адаптация „На Западния фронт нищо ново“ е Едуард Бергер, който работи по сценария заедно с Иън Стокъл и Лесли Патерсън. Ето какво споделя режисьорът на филма за своето желание да работи по тази адаптация:

Докато растях в Германия, с мен винаги е било едно специфично усещане – че сме наследници на две войни. Дори моите деца живеят с това чувство. За мен беше важно да представя германската перспектива – нашият поглед към войната е белязан с болка и срам, тъга и смърт, разрушения и вина. Движещата сила за работата ми по този филм беше стремежът да пресъздам нашата история и отношението ни към войната – като това същевременно се оказа и най-сериозното, привлекателно предизвикателство. Исках този филм да създава усещането, че за да бъде направен, авторите му трябва да са родени в Германия…

Ще ни бъде много интересно да видим как се е справил Едуард Бергер с новата екранизация на Ремарк. Очаква се премиерата на „На Западния фронт нищо ново“ по Netflix да е в някой от месеците, които остават до края на 2022 година.

c19def809a0a20c85e0dec1d7cef0417

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *