Все още съществуват творци в света на киното, които могат да си позволят да не правят компромиси със своя личен поглед към историите и да преследват сюжети, които са важни за тях. След опита, които трупа през 80-90-те години на ХХ век като актьор, Тод Фийлд пише и режисира два пълнометражни филма в новия век – „In the Bedroom“ със Сиси Спейсък, Том Уилкинсън и Ник Стал и „Little Children“ с Кейт Уинслет, Патрик Уилсън и Дженифър Конъли, респективно с пет и с три номинации за „Оскар“. Шестнайсет години след появата на втория филм, Фийлд е готов със следващия си разказ „Tár“ – за световно известен диригент и емоционалните перипетии, през които преминава всеки човек в един или друг период от живота си.

Главната роля в „Tár“ е поверена на несравнимата Кейт Бланшет, първият тийзър на филма се появи преди няколко дни, а вчера бе обявен и списъкът с филмите, които ще се състезават за престижния „Златен лъв“ на 79-ия филмов фестивал във Венеция след месец – и творбата на Тод Фийлд е сред избраниците.

Светът познава начина, по който Бланшет се потапя във всяка своя роля – може да кажем само, че ще очакваме с нетърпение да проследим душевните терзания на нейната героиня, която умело ръководи симфонични оркестри. Ето какво споделя самата актриса за работата си по този филм:

Работих за първи път с Тод Фийлд и беше фантастично, той е изключителен творец. Снимките бяха в Берлин. Моята роля е на диригент на прочут германски оркестър, името на героинята ми е Лидия Тар. В един момент тя изпитва нужда да открие някакъв смисъл, да стигне до откровение в творческия си процес, до използване на силата, която притежава – всичко е изключително интересно.

Освен Кейт Бланшет, в актьорския екип са още прекрасната германска актриса Нина Хос, Ноеми Мерлан, Марк Стронг, Софи Кауер, Джулиан Глоувър, Алан Кордунър и др. Музиката за филма на Тод Фийлд композира исландската челистка Хилдур Гуднадотир, която спечели „Оскар“ за работата си по „Жокера“.

След премиерното представяне на „Tár“ във фестивалната програма на Венеция, за разпространението му на голям екран са отговорни Focus Features и е планирано да стартира в първата седмица на октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *