Ноа Баумбах
Ноа Баумбах

Когато в едно изречение са включени Адам Драйвър, Ноа Баумбах и фестивала във Венеция, за всички е ясно, че следва нещо супер интересно като информация. Баумбах е готов с новия си проектБял шум“ („White Noise“), в който отново си партнира с Драйвър след великолепния „Marriage Story“ от 2019 (и още два негови филма преди това – „While We’re Young“ и „Frances Ha“) – всички помним фурора, който предизвикаха изпълненията на Скарлет Йохансон и Драйвър (номинирани от американската киноакадемия) и макар „Оскар“ да бе присъдена само на Лора Дърн, филмът получи номинации и за оригинален сценарий, за музика, както и за най-добър филм.

През годините Ноа Баумбах е доказал майсторството си и след десетилетия, в които филмите му са канени в програмите на Торонто, Сънданс, Телюрайд, от премиерата на „The Meyerowitz Stories“ в Кан режисьорът постепенно се превръща в „любимец“ и на престижните фестивали на стария континент. Вчера бе обявено официално, че с премиерата на „Бял шум“ ще бъде открит 79-ия филмов фестивал във Венеция на 31 август 2022.

Ето какво споделя директорът на фестивала Алберто Барбера:

За нас е чест да открием Венецианския фестивал през 2022 година с „Бял шум“. Струваше си да изчакаме, за да бъдем абсолютно сигурни, че филмът е готов – и да можем да обявим тази новина. Адаптирайки чудесния роман на Дон ДеЛило, Баумбах създава оригинална, амбициозна и завладяваща творба на изкуството, която съдържа в себе си драматични, иронични, сатирични елементи. Филмът изследва нашите обсесии, съмнения и страхове, уловени през 80-те години на ХХ век, прокарвайки ясни паралели към съвременната реалност.

Бял шум“ на американския писател Дон ДеЛило излиза през 1984, а у нас е издаден от „Алтера“ през 2009 година. Определен е като емблематичен за постмодернизма роман – трагикомедия за консуматорския свят, медиите, интелектуалната ексцентрика, дезинтеграцията и реинтеграцията на семействата, както и за съвременния страх от смъртта. Всичко това – пречупено през една година от живота на Джак Гладни, професор по хитлеристика в един идиличен колеж в малко провинциално градче, край което е изпуснато опасно химическо вещество.

whitenoise022

В главната роля на професора съвсем естествено влиза Адам Драйвър, а ролята на съпругата е връчена на Грета Гъруиг. В актьорския екип са още Дон Чийдъл, Рафи Касиди, Сам Нивола, Мей Нивола, Джоди Търнър-Смит, Андре Бенджамин, Ларс Едингер и др. За сценаристът-режисьор Баумбах е чест да бъде отново гост на Венецианския фестивал:

Наистина е прекрасно да се завърна във Венеция и да открием фестивала с „Бял шум“! Този град обожава киното и за мен е изключителна привилегия да сме след чудесните филми и техните създатели, които ще бъдат показани за първи път пред публиката тук.

И така, „Бял шум“ на Ноа Баумбах открива Венеция на 31 август 2022, а филмът ще бъде разпространяван от Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *