2022 е особена година за едно от най-обичаните чада на съвременния Боливуд. Ранбир Капур, наследник на легендарните Радж Капур и Риши Капур, дълго време го играеше „лошо момче“ и противно на традициите за спазване на фамилните ценности, през годините таблоидите са изтъквали (основателно или не) романтичните му увлечения към (едва ли не) всичките му екранни партньорки, сред които Депийка Падукон и Катрина Кеф. Неслучайно поставям в началото това уточнение, защото индийското киносемейство действа по много особени, вътрешни закони. През април „безразсъдният Дон Жуан“ Ранбир се ожени за 10 години по-младата от него звезда Алиа Бат и двамата получиха благословията на целия Боливуд. Оказа се, че именно по време на подготовката за сватбената церемония е най-удобния момент, за да стартира и рекламната кампания на грандиозния епос „Brahmāstra“ (Part One: Shiva), подготвян от един от най-влиятелните продуценти – Каран Джохар и неговата компания Dharma Productions.

Ако не сте следили развитието на Боливуд в последните десетилетия, вероятно ще се изненадате, защото той се променя абсолютно синхронно с тенденциите в съвременното кино, като особеността е, че сюжетите се пресъздават (най-често) в епични платна и с реверанс към традициите, което означава (но не задължително!) включване на музикални епизоди. Поддържането на известно пренебрежително отношение към боливудските филми от страна на зрителите по света вероятно е следствие на срещите с повърхностните 80-90-тарски наивни филмови опити, които (подозрително силно) напомнят безумните киноистории от соц-периода на половин Европа, като индийските са реализирани много по-амбициозно и за неимоверно по-широка публика. Паралелно с популярността на щатските комиксови блокбастъри, през XXI век в Индия се сдобиват с милиони зрители и сериозни епични разкази, част от които са дело на изкусни режисьори-разказвачи на исторически сюжети, а други са модерни екшън композиции, в центъра на които са поставени – изненада! – супер-герои. Специфичната особеност в случая с Индия е, че за да изпълнят многохилядните киносалони и да скандират екзалтирано по време на прожекциите, на публиката там са им нужни познати персонажи. Надали има по-близки до тях супер-герои от техните… богове… За всеки рационален съвременен човек (дори и индиец!) е ясно, че подобна концепция е супер-манипулативна по отношение на масите, но нима не действа по този начин и Холивуд/Marvel със своите комиксови фигурки?! И едните, и другите са еднакво фантасмагорични създания – защо да не са в центъра на някой филмов сюжет?! Ето как почти 40-годишният внук на Радж Капур през есента ще се трансформира, по доста свръхестествен, но и романтичен начин, в един от най-атрактивните, могъщи и непредсказуеми свърх-същества в хиндуисткия пантеон – бога на разрушението Шива!

Режисьор на тази епична разточителност е Аян Мукерджи – отдавнашен приятел на продуцента Каран Джохар и на Ранбир Капур, който участва и в двата му предишни филма „Wake Up, Sid“ (наличен в Netflix, както и още седем от филмите с участие на Ранбир, включително дебюта му в поетично-красивия „Saawariya“ на изключителния майстор Санджай Лийла-Бансали, но за това – друг път!) и забавно-романтичния „Yeh Jawaani Hai Deewani“ с младата Депийка Падукон и Адития Рой Капур. Началото на работата по „Brahmāstra“ беше обявено още през 2014 година, като прекъсванията на процеса не бяха предизвикани само от Covid-19 – дори и в Боливуд финансирането на идеи в такива мащаби понякога се оказва проблемно, пък и специалните ефекти трябва да бъдат изпипани подобаващо. Обещанието на авторите е да оформят трилогия, в която вероятно основната идея, паралелно с романтичните и приключенски сюжетни линии, е публиката да бъде запозната с древните енергии и съществата, които ги управляват. И както съвсем подходящо гласът на разказвача (легендарния боливудски аристократ Амитаб Баччан) пояснява, „brahmāstra“ означава „властелин на всички оръжия“. Става ясно, че съществува специална група свръх-естествени воини, които са пазители на светлината – и един от тях е точно героят на Ранбир Капур.

С бюджет от близо 40 милиона долара, „Brahmāstra“ е един от най-скъпите филми на Боливуд в последните години и макар да попада в жанрова категория, която не е типична за хинди-киното, сюжетът и сценарият му са изградени от многобройни тематични елементи, характерни за индийските културни традиции. Предвижда се адаптирането му за всички територии на Индия, което включва дублаж на най-използваните езици в тази огромна държава, включително телугу, тамил, малаялам, каннада. В южна Индия филмът ще бъде представян от прочутия в този регион С.С. Раджамули, който амбициозно представи на света сагата „Baahubali“ и (в Netflix) новия си екшън „RRR“. „Brahmāstra“ ще бъде разпространяван в Индия от Star Studios, а на международния пазар – от Disney и се очаква световната му премиера да е на 9 септември 2022. Но преди това, още в края на юли, почитателите на Ранбир Капур ще могат да го видят в друга епохална сага, чието действие се развива в различен исторически период – „Shamshera“ на режисьора Каран Малотра, който има във филмографията си два сериозни хита – „Agneepath“ (със суперзвездата Ритик Рошан и легендата Санджай Дът) и „Brothers“ (с Акшай Кумар, Сидхарт Малотра и Джаки Шроф).

Ето как изглежда обещанието за среща с отмъстителни завоеватели от XIX век в безбрежните територии на Индия:

Продуцентската компания Yash Raj Films има мааалко предимство пред Dharma Productions в този конкретен случай – има по-сериозна история през годините и солидна филмография плюс факта, че „Shamshera“ се предвижда да излезе през юли и по този начин ще събере почитателите на Капур преди свръх-естествения блокбастър с „божественото“ му проявление. Още един много интересен акцент е фактът, че в „Shamshera“ Ранбир ще си партнира със Санджай Дът, а именно в биографичния филм „Sanju“ на Раджкумар Хирани бе неговата последна роля през 2018 година, в която зрителите имаха възможност за пореден път да се уверят в таланта му. Образът на един от най-обичаните индийски актьори, пресъздаден през годините от младия Капур, е наистина страхотен и пълнокръвен, изпълнението му е майсторско, а впечатлението, което остава у публиката, е великолепно.

Може би са оправдани подозренията на международните наблюдатели, че „Shamshera“ по някакъв начин ще напомня на „Лудия Макс: Пътят на яростта“ с жестокия военен (Дът), който държи в подчинение населението с авторитарна собственост над водата. Но ако трябва да сме честни, повечето от хинди-блокбастърите са своеобразни римейки или rip-off-версии на щатски екшъни – най-скорошен пример от преди пандемичната реалност е „War“ с Ритик Рошан и Тайгър Шроф, който си е тотална „Мисията невъзможна“ плюс каквото се сетите от 007 и лудостите на Том Круз. Този трейлър ясно заявява, че от „Shamshera“ може да се очаква старомоден епос, съчетан с уестърн/ийстърн-елементи, танци и лоши британци, срещу които ще се надигне бунт на онеправданите, начело с романтичния, чаровен и суров боец (Капур), омагьосал сърцата на своите последователи. Какво по-хубаво от атрактивен екшън, професионално конструиран и майсторски изпълнен в каноните на доброто забавление, на което така добре му пасва определението „guilty pleasure“?!

Shamshera“ ще се появи в индийските киносалони и на IMAX на 22 юли 2022, на езиците хинди, тамил и телугу. След някой и друг месец почитателите на подобни истории може да го потърсят в стрийминг-платформите, за да се уверят с очите си, че все още има кой да прави и старомодни екшъни с чаровни суперзвезди – просто са в друга галактика…

‘BRAHMASTRA-Part-One-Motion-Poste FVgj3IYVUAMFpfj

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments