Обичате ли детски филми?

Все тая. Ние няма да си говорим за детски филми в новия епизод на видео подкаста Inglourious Kunts, а ще си говорим за анимационно кино – то не е само за хлапета, а доста често не е и за пораснали хора, освен ако тези пораснали хора не са тотално чао със здравия разум. Не, сериозно – „раздвижените“ филми понякога могат да бъдат неочаквано откачени, но дори когато са нормални или чисто развлекателни, те предлагат изумителна палитра от идеи, теми, сюжети, персонажи и естетически търсения. Както обичаме да казваме, не бъдете предубедени, изкуството е многолико, многостранно и разностилно, а ако му дадете шанс да ви смае с арсенала си, може само да спечелите.

Този път освен към задължителния водещ Мартин „Циничния Елф“ Ангелов и към ветерана Благой Д. Иванов се присъединяват две нови за кликата ни лица – това са Александър Гюров и Иво Иванов, които ще ви смаят не само със знанията си, но и с факта, че не дават думата на старите пушки, а им слагат по един заглушител и окупират ефира… но го окупират качествено, като в процеса на разговора участниците не пропускат да обърнат внимание както на западната, така и на източната анимация – от Уолт Дисни до Хаяо Миадзаки. Може да прозвучи нескромно, но резултатът е твърде чудесен, несравнимо полезен, дяволски информативен и непринудено забавен, а на всичкото отговоре е и ненадминат като времетраене – над два часа!

Ето как се чупят рекорди:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Интересен и полезен епизод. Особено в японската част, несведущи като мен може да научат доста неща.

  2. Дълъг епизод… с прекалено много съдържание, през което се премина изключително бързо. Харесах си няколко неща, които ще гледам да видя. Попадал ми е плаката на „Your Name“, който не ми направи тогава впечатление и съм го пропуснал. Така и не разбрах за какво става въпрос, но щом е на кантар с „Ghost in the Shell“ ще го наваксвам задължително 🙂

  3. Много приятен епизод, чудесни заглавия се споменаха, имаше и мои фаворити, но бих добавил някои заглавия, които лично на мен са доста интересни и не бяха споменати. На Шинкай бих избрал да гледам 5 centimetres per second & Children who chase lost voices, два филма, които намирам за по-добри от Your name и засягат доста зрели теми. При Гибли бих отличил Howl’s moving castle & Neko no ongaeshi което се превежда приблизително като Благодарността на котката, както и Mary and the witch’s flower, което е блестящ пример за рисувана на ръка анимация, дели на студио Ponoc създадено от двама бивши членове на Гибли. Не ми пречи добрата CGI анимация и Lupin III The First много ме впечатли с качеството си, докато A letter to Momo, Ride your wave & Birthday Wonderland ми събраха по-сериозни теми с комбинирана анимация. От old school анимета бих отличил Техническа полиция, Vampire Hunter D & Patlabor Mobile Police, а от по-новите два на Хосода Wolf Children & Summer Wars.