Упоритостта се възнаграждава – две години след споменаването на „Bigbug“ като work-in-progress, най-новото творение на един от супер-любимците ни Жан-Пиер Жьоне вече е (почти) в готовност за среща с публиката. Филмите му са супер-красиви, изкусни произведения, които не е възможно да не бъдат запомнени като уникални и вдъхновяващи.

Ако името на режисьора не събужда асоциации, сигурни сме, че заглавията „Деликатесен“ и „Невероятната съдба на Амели Пулен“ ще сторят това. А с най-новия си филм Жьоне се впуска в необятните простори на научно-фантастичните сюжети – ето един кратичък, интригуващ тийзър:

Анимация и актьори в действие; живот, в който изкуственият интелект е неизменна част от съществуването; странни изчисления и взаимодействия, които водят до нелепи и/или забавни ситуации – в един филм може да бъде съчетано всичко с финес и изобретателност, това умение е част от истинското разказваческо майсторство. Ето какво гласи официалният синопсис на „Bigbug“:

През 2050 година изкуственият интелект е навсякъде. До такава степен се е превърнал в част от съществуването, че човечеството разчита именно роботите да задоволяват всяка необходимост или желание на хората – дори най-съкровените и шантави фантазии… В един тих квартал, четири домашни робота изведнъж решават, че ще вземат за заложници хората, в чиито къщи работят. Затворени заедно по не-съвсем-семеен начин, една досадна домакиня и нейния предприемчив секс-робот са принудени да се понасят взаимно във все по-истерична атмосфера! В същото време последното поколение андроиди се опитват да „изземат властта“. При все че опасността наближава, хората не обръщат внимание на променената реалност, а в пристъп на ревност се нахвърлят един срещу друг, под удивените погледи на техните домашни роботи. Може би точно те, машините, всъщност имат душа – или пък не?!…

Опитът и годините са ни научили, че няма достатъчно странна идея, която да е била реализирана в книга, филм или друго произведение на изкуството, и да не се окаже, че в един момент има потенциал да „оживее“ и в реалността. И дори 2050 година да изглежда (относително) далече в бъдещето, нека не забравяме, че времето има способността да лети незабележимо и мнооого бързо – ей сега ще минат три десетилетия…

Bigbug“ е написан от режисьора Жан-Пиер Жьоне в съавторство с Гийом Лоран. Ролите в историята са поверени на Елза Зилберщайн, Изабел Нанти, Стефан Де Грут, Клод Перон, Юсеф Хаджиди, Клер Шуст, Франсоа Левантал, Албан Леноа, Андре Дюсоле, Марисол Фертар, Елие Тона и др.

Премиерата на филма е по Netflix, датата е 11 февруари 2022 година.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *